За рік на Львівщині обікрали 815 автомобілів

09:36 1 жовтня 2013 р.

Фото до новини

У 110-ти випадках злодії проникали до них шляхом вільного доступу – через відчинені дверцята.

Як повідомило ВЗГ ГУМВС у Львівській області, в 2012 році від її мешканців надійшло до правоохоронців 815 звернень про крадіжки з автомобілів. Причому в 110-ти випадках з 815 злодії проникали до них шляхом вільного доступу – через відчинені дверцята.

Ще в 90-ти випадках – пошкоджували двері або замки, в 65-ти – шляхом підбору ключа, а в 50-ти – розбивали скло цеглою, каменем, замотаним у якусь ганчірку чи свічкою від автомобіля. Жінок серед жертв автомобільних злодіїв – 25 відсотків, чоловіків – відповідно, 75.

А викрадали з автомобілів усе, що має хоч якусь цінність. Зокрема предметами злочинного посягання стають магнітоли, навігатори, телефони, особисті речі, залишені в салоні автомобіля документи, акумулятори, колеса та навісні багажники.

При цьому для злодіїв не мало значення те, де лежить його здобич, – передні й задні сидіння, замкнений на ключ "бардачок" чи багажне відділення.

Улюблений час роботи злочинців – вечірній та нічний час – з 20.00 до 02.00, обід з 12.00 до 15.00, і всього 5% скоюють крадіжку з автомобілів з 18.00 до 19.00. Особливу уважність варта проявляти також у певних ситуаціях зранку і ввечері.

Ще один цікавий момент – найчастіше речі викрадають з ВАЗівської класики. Друге місце – за автомобілями «Опель», третє – «Міцубіші», «Фольксвагенами» та «Рено». 

Улюбленими місцями роботи злочинців є двори, стоянки без охорони та відео спостереження, а також паркінги при популярних торгівельно-розважальних центрах. Часто зацікавлення злодіїв викликають машини, залишені в малолюдних і погано освітлювальних місцях.

Більш вишукані способи обікрасти авто – відволікаючи увагу водіїв і виманюючи їх на вулицю проколотим колесом чи наїздом на якусь штучно створену перешкоду. Після того, як водії виходять зі салонів своїх автівок, щоб оцінити ситуацію, а з них миттєво крадуть все, що встигнуть.

Відтак, правоохоронці радять, як найефективніше вберегтись від крадіжки з автомобіля. Передусім слід бути уважними та не забувати зачиняти автомобіль, та не відходити від авто більше ніж на десять метрів.

Під час руху дверцята автомобіля повинні бути заблоковані. Паркуватись, і особливо залишати автомобіль на ніч краще на стоянках із охороною та відео спостереженням.

Якщо ж вберегтися не вдалось, то варто одразу телефонувати 102. За офіційними даними статистики – близько половини подібних злочинів розкривають за гарячими слідами.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів