За менеджера олігарха Жеваго суд хоче майже мільярд гривень застави

21:03 26 вересня 2023 р.

Фото до новини

А вкрадено у держави - 157 мільярдів гривень.

Печерський районний суд Києва 26 вересня обрав запобіжний захід голові правління Полтавського ГЗК Віктору Лотоусу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 999 млн 991 тис грн. 

Про це повідомила Національна поліція України, пише Dailylviv.com.

Відходи, що утворюються в процесі дроблення та збагачення залізистих кварцитів, повинні були складатися у спеціальні сховища. Проте, не маючи відповідної ліцензії, їх обробляли та реалізовували підприємствам.

Як встановили співробітники Національної поліції України, службові особи гірничо-збагачувального комбінату, кінцевим бенефіціаром якого є колишній підсанкційний народний депутат ‎ VII та VIII скликань, налагодили незаконну «схему» з використання корисних копалин.

Комбінат мав ліцензію лише на видобування залізистих кварцитів. Тож відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності.

Згідно з висновком експертного дослідження, відходи, отримані в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів, також відносяться до корисних копалин загальнодержавного значення, а відтак на їх використання необхідно отримати відповідну ліцензію. Про це службові особи комбінату знали, адже до 2015 року у них така ліцензія була.

Встановлено, що у період 2015-2021 років незаконно було видобуто понад 20 млн м3 корисної копалини, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн збитків. 

У ході слідства поліцейські зібрали доказову базу, що стала підставою для повідомлення причетним особам про підозру. Тож голові правління гірничо-збагачувального комбінату повідомили підозру за кількома статями Кримінального кодексу України:

- незаконне видобування корисних копалин (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240);

- зловживання повноваженнями (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять слідчі Головного слідчого управління, оперативне супроводження – представники  Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.  Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генерального прокурора.

Наведені слідством факти, фото та відео свідчать, що йдеться про Полтавський ГЗК групи Ferrexpo Костянтина Жеваго.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів