В Україні немає закону, який забороняв би розводити собак чи котів без міри

08:48 2 липня 2020 р.

Фото до новини

Через це в Україні працюють «ферми» з розведення тварин, де турбуються не про їхнє життя і здоров’я, а про надприбутковий перепродаж тварин за кордон.

В Україні триває розслідування щодо загибелі цуценят на борту літака МАУ, які летіли з Києва у Торонто. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами. Однак ця ситуація – не перший випадок, коли тварини страждають у великому бізнесі, який процвітає на теренах пострадянських країн.

Часто тварин за кордон відправляють партіями, аби там перепродати їх за значно вищою ціною. Часто, таких тварин продають як здорових, чистокровних собак, однак на ділі вони можуть мати липові документи. Ба більше, про комфортний переліт для них турбуються мало, тож прилетіти вони часто можуть уже нездоровими.

«Я точно знаю, де є ці «puppy mill», тобто ферми, які штампують [собак]. В основному тих, що користуються попитом. Акцент робиться на брахіоцефальні породи, зокрема це французькі, англійські бульдоги. У нас на гуртовому ринку англійський бульдог коштує 300 чи 500 доларів, на Заході це мінімум тисяча-півтори», – розповідає керівник всеукраїнської громадської організації «Кінологічний клуб України» Ігор Сулімов.

Ще одна схема – реєструвати собак як службових. «В нас є ряд собак, які не підлягають миту. Якщо комусь по службі потрібно перевезти собаку, він може взяти її в салон без бокса і за це не платити. Або якщо це собака-поводир чи собака-детектор, який сигналізує, що в хазяїна найближчим часом почнеться якийсь приступ. Так ось ці оптовики або скупщики оформляють [собак на продаж] як рятувальників», – каже зоопсихолог і кінолог Сергій Клочко.

Обсяги бізнесу з торгівлі тваринами експерти порівнюють з дохідністю від торгівлі зброєю чи наркотиками. За даними Єврогрупи, що займається лобіюванням інтересів тварин в ЄС, за останнє десятиліття прибутки в цій галузі подвоїлися та досягли позначки у 65 мільярдів євро у 2015-му році. До прикладу, ринок опіатів в Європі оцінюють у 12 мільярдів.

На початку червня завдяки Facebook-публікації канадійки Еббі Лоренцен стало відомо про загибель 38 цуценят французького бульдога, які летіли з Києва у Торонто. Цим рейсом МАУ транспортували 559 собак та ще 89 котів. Жінка у пості описала, як мертвих тварин пакували у мішки для сміття. За її словами, подекуди у клітках тіснились по двоє чотирилапих. У коментарі National Post один із канадських ветеринарів розповів, що «якийсь ідіот з того боку обгорнув кілька ящиків плівкою, що призвело до удушення».

Це спричинило міжнародний скандал і привернуло увагу до теми торгівлі тваринами. Поліція в Україні відкрила кримінальне провадження, з боку Канади інцидент розслідує Канадське агентство з інспекції продовольства (CFIA). МАУ розпочало власне службове розслідування, а також відсторонила від роботи керівника Дирекції з вантажних перевезень. На транспортування тварин боїнгами 767 в авіакомпанії наклали ембарго.

Канадійка Еббі Лоренцен телефоном розповіла, що такий бізнес – звична справа. Тварин присилають партіями, і багато з них мають проблеми зі здоров’ям. Перекупники ж продають їх новим власникам як здорових та вирощених у Канаді – часто з підробленими довідками.

«У нас можна придбати песика з хорошими даними і родоводом за 600-700 доларів, а можна і за 200, а там продати за 4-4,5 тисяч. Цим людям неважливо, скільки цуценят загине, вони все одно гарно зароблять», – розповідає Сергій Клочко.

За його словами, через відсутність належного законодавства в Україні й працюють «ферми» по розведенню тварин, де турбота про їхнє життя та здоров’я геть не в пріоритеті.

«У нас немає законодавства, яке забороняло би розводити собак чи котів у будь-яких масштабах. Немає норм утримання у житлових приміщеннях. Картина жахлива, уявіть собі кімнату на 20 метрів квадратних, і в ній у три поверхи стоять клітки, в яких утримуються тварини, які з цих кліток ніколи не виходять. І це фабрика, бо чим більше ти розведеш цуценят, тим більше ти заробиш», – пояснює експерт.

Іншою проблемою у законодавстві керівник ВГО «Кінологічний клуб України» називає відсутність критеріїв оцінки тварин, за якими можна визначити справедливу ціну.

За словами експертів, такий бізнес найбільш поширений на теренах колишніх країн Радянського Союзу.

«Це все характерно для колишнього Радянського Союзу. У розвинених країнах, наприклад в Німеччині, Англії чи Канаді такого бізнесу немає, бо там держава відслідковує, як вони їх утримують, годують, навчають і дресирують, і відповідно, як займаються розведенням. А в нас – повна свобода», – говорить Клочко.

У матеріалі нічого не сказано, як такі "розведенці" здобувають необхідні документи для перевезення тварини за кордон:
    - імплантований під шкіру тварини мікрочіп;
    - ветеринарний паспорт міжнародного зразка;
    - вакцинація проти сказу;
    - комплексна вакцинація проти інфекційних захворювань собак;
    - форма 1 ВЕТ від державної служби ветеринарної медицини не раніше, ніж за 3 дні до виїзду тварини за кордон;
    - довідка про аналіз крові на титрування антитіл до вірусу сказу.
   
   Про це повідомило Радіо Свобода.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів