У пологових «вигадують» діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ

13:12 3 листопада 2023 р.

Фото до новини

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного маленького пацієнта.

Факт зловживань встановили у ході моніторингу медичних закладів, яке провели Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України. 

За попередніми розрахунками НСЗУ, медзаклади отримували подвійну оплату за приблизно 30% дітей, повідомляє МОЗ, пише DailyLviv.com.

"У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. 

В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг", – зазначають у міністерстві.

Читайте також: Людина з інсультом у Буській громаді у вихідні не має шансів на життя - НСЗУ (відео)

У ході моніторингу також виявили, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для лікування. 

"Також у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання", – стверджують у МОЗ.

За даними міністерства, щороку в Україні народжують близько 200 тисяч жінок. Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, безоплатних для пацієнта: "Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій", "Медична допомога при пологах" та "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках". 

Читайте також: 15 млн грн бюджетних коштів лежить на рахунках Львівського онкоцентру, але хворих змушують платити - НСЗУ 

"Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у закладі що приймає. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні, і діти страждають під час транспортування. 

Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто "хворих" дітей", – прокоментував проблему міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, голову Нацслужби здоров'я підозрюють у розтраті понад 2 млн гривень.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів