У Карпатах хочуть поставити 100 вітряків для виробництва електроенергії

15:33 20 березня 2024 р.

Фото до новини

Проєкт буде реалізовувати Ощадбанк спільно із великими комерційними компаніями.

Державний Ощадбанк візьме участь у реалізації проєкту ТОВ "Френдлі Віндтехнолоджі" з будівництва ВЕС потужністю 520 МВт на заході України, повідомив заступник голови правління фінустанови Юрій Каціон, пише DailyLviv.com.

"Домовилися про дуже амбітний проєкт з компанією ТОВ "Френдлі Віндтехнолоджі". Ощад візьме участь у фінансуванні будівництва на заході країни ще 100 таких красунь (вітротурбін - ЕР) загальною потужністю 520 МВт. Проєкт буде реалізовано спільно із великими комерційними компаніями, а також приватними інвесторами", - написав Каціон на своїй фейсбук-сторінці.

При цьому він наголосив, що партнером банку є національний виробник вітроенергетичного обладнання, "про важливість підтримки яких говорив президент і представники уряду на презентації платформи "Зроблено в Україні".

Банкір додав, що користь від реалізації проєкту також матимуть і громади, які отримають нові робочі місця, частку доходу від продажу електроенергії та істотний обсяг додаткових податків до місцевих бюджетів.

Як уточнив Каціон інтернет-порталу "Енергореформа", зараз триває відпрацювання деталей реалізації проєкту.

За даними Ощадбанку, його досвід у фінансуванні проєктів "зеленої" енергетики — це понад 833 МВт встановленої потужності на суму понад EUR890 млн.

Читайте також: Науковці сфальшували ОВД електростанції на Боржаві і потрапили в «чорний реєстр»

Як повідомлялося, 2022 року Краматорський завод важкого верстатобудування, на майданчику якого випускала вітроенергетичні установки компанія "Фурлендер Віндтехнолоджі", ухвалив рішення про релокацію з Краматорська до Перечина Закарпатської області.

ТОВ "Френдлі Вінд технолоджі" ("ФВТ"), за інформацією ресурсу Opendatabot, зареєстровано в Перечині в жовтні 2022 року, кінцевий бенефіціар і керівник — Владислав Єременко.

За інформацією місцевої преси, нещодавно в Перечині почалося будівництво нового цеху підприємства, який стане частиною індустріального парку. "ФВТ" займається проєктуванням і виробництвом комплектувальних для вітрових електростанцій. 

За словами голови Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, вітропарк "Островський" - це вже четвертий такий об'єкт у Карпатах. До цього там почали діяти проєкти "Самбір-1" і "Самбір-2", а також Сколівська ВЕС компанії "Еко-Оптіма".

Нагадаємо природозахисники не перший рік борються з будівництвом вітрових електростанцій у Карпатах, які знищать заповідні території. Зокрема екологи б'ють на сполох і виступають проти спорудження ВЕС на полонині Боржава, яка входить до Смарагдової мережі — природоохоронної території, які створюють у всій Європі для збереження видів і оселищ, що їм загрожує зникнення в масштабах усього континенту.

Читайте також: Батько начальника Львівської ОВА Зіновій Козицький запустив найбільшу в області вітроелектростанцію за 54 млн євро

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів