Суд не взяв під варту ексголову Нафтогазу Коболєва

18:41 23 січня 2023 р.

Фото до новини

ВАКС відхилив клопотання детективів НАБУ про взяття під варту ексголови «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише Dailylviv.com.

У понеділок, 23 січня, Вищий антикорупційний суд розглянув запобіжний захід у справі ексголови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, якого НАБУ підозрює в незаконному отриманні премії на суму у понад 260 мільйонів гривень.

Суд залишив клопотання прокурора щодо тримання під вартою Коболєва без задоволення. Про це йдеться у трансляції судового засідання.

«Клопотання старшого детектива НАБУ ... про застосування запобіжого заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного Коболєва залишити без задоволення. Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати ВАКС упродовж 5 днів від дня її оголошення», - заявив слідчий суддя Олег Федоров.

Повний текст ухвали буде оголошений 30 січня.

Прокурор у суду просив для підозрюваного Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн грн.

Як відомо, НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» про підозру у заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

Раніше іноземні члени наглядової ради НАК «Нафтогаз України» пояснили, чому підтримали премію Коболєву у $22,4 млн. За словами членів останнього складу наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд, Бруно Лескуа і Людо Ван дер Гейдена, вони проголосували за премію Андрію Коболєву у $22,4 млн. 

Людо Ван дер Гейден оприлюднив пояснення такого рішення: «Ознайомтеся з листом, надісланим головою наглядової ради НАК «Нафтогаз України» прем’єр-міністру України щодо висунення НАБУ обвинувачення Андрію Коболєву. Йдеться про надзвичайну премію, яку тодішня наглядова рада (НР) «Нафтогазу» (до якої я увійшов у травні 2019 року) присудила генеральному директору та його команді з 40 колег, які виграли справу проти «Газпрому».

Вважалося, що справу неможливо виграти. Андрій і його команда довели, що скептики помилялися. За це надзвичайне досягнення вони отримали 1%. Це принесло уряду України майже 99% із 4,6 мільярда доларів США.

Преміальна нагорода, будучи настільки незвичайною, була ретельно обговорена НР у той час – саме тому, що НР знала, що це сколихне Україну, що деякі, якщо не багато, не схвалять і, можливо, дійдуть іншого висновку (зіткнувшись зі справжнім контекстом).

НР вважала нагороду заслуженою і створила добрий прецедент в Україні.

Крім того, це питання тоді обговорювалося з прем’єр-міністром. На веб-сайті Клер Споттісвуд показано лист, у якому коментується ця зустріч з прем’єр-міністром". 

На кого і за що працює в Нафтогазі України Юрій Вітренко

Обшуки у Вітренка: Тищенко вважає, що той вчиняв злочини проти України

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів