Львівське обласне управління СБУ депортувало «владик» секти Догнала з України (відео, оновлено)

21:04 25 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: credo-ua.org

«Кліром української церкви» проголосили себе громадяни Словаччини Роберт Обергаузер, Мар'яна Феледі, Патрік Сойка і Петер Колодій та Чехії – Річард Шпіржик.

Служба безпеки України спільно з МВС та під наглядом прокуратури провела 22 червня обшуки у двох так званих монастирях секти Іллі Догнала у селищі Брюховичі під Львовом. У сховку слідчі знайшли документи сектантів, флешки, комп’ютери, магнітні носії, підроблена печатка і проект їхнього статуту.

«Це проект статуту, де було зазначено про підпорядкування «Російській Федерації, ДНР і ЛНР». Всі ці документи будуть вивчати слідчі», – розповів начальник Львівського обласного управління СБУ Віктор Андрейчук. Він також продемонстрував відеоролик, де самопроголошені «єпископи» секти Догнала закликають створити в Україні автономії, а прихильників євроінтеграції переселити на Західну Україну.

За словами Віктор Андрейчука, сьогодні буде порушена нова кримінальна справа за статтею 161 Кримінального кодексу України «Порушення рівноправності громадян в залежності від їх расової чи національної  приналежності». Він також пояснив:

«Мова йде про те, що нам пропонують переселитися і створити автономію. Чи можна собі уявити, що хтось із нас приїхав на територію якоїсь європейської країни і сказав: давайте ми вас переселимо, бо у вас не ті погляди.

Релігія у нас вчить зовсім іншого. Виникає питання: хто ж це такі? Люди приїхали до нас і на нашій землі диктує умови як нам жити.

Нас не цікавлять погляди віруючих – це їх право – вірити і приймати ту чи іншу віру. Питання в іншому: хто очолює цих вірян і куди вони їх приведуть такими закликами. Ось ці питання нас цікавлять».

Під час проведення обшуків у приміщеннях, де жили сектанти, було виявлено іноземних громадян. Зокрема, троє громадян Словаччини – Роберт Обергаузер, Мар'яна Феледі і Петер Колодій – надали свої документи слідчим.

Того ж дня їх депортували до їх рідної країни. Як виявилось, двоє з них перебували на території України незаконно. Це й стало причиною депортації.

А третьому Державна міграційна служба скоротила термін перебування. Усім їм із заборонений в'їзд в Україну на три роки.

Натомість ще двоє сектантів відмовились надати слідчим документи, що засвідчують їх особу. Тож з'ясувати це мав суд. Коли ж справа потрапила до рук Феміди, то адвокати сектантів самі принесли слідчим паспорти своїх підзахисних.

Ними виявились громадянин Чехії Річард Шпіржик і громадянин Словаччини Патрік Сойка. Сьогодні вони також були вислані з України.

У «монастирях» секти Догнала залишилось близько 20 монахинь, яких невдовзі також можуть депортувати з України. Начальник обласного управління СБУ додав: «Я думаю, що міграційна служба попрацює (з ними. – Ред.). Частина з них є громадянами іноземних держав. Якщо вони порушили терміни перебування на території нашої держави, їх чекає такий самий шлях».

Щодо того, де знаходиться сам лідер і засновник секти, громадянин Чехії Ілля Догнал, то СБУ про поки нічого не каже. Джерела повідомляють, що Догнал може переховуватись на Донбасі або в Росії.

Про це повідомили сьогодні, 25 червня, в інтернет-виданні «iPress.ua». Натомість  на телевізійному «5 каналі» розповіли в четвер:

«П’ятьох лідерів так званої української «Правовірної греко-католицької церкви», або більш відомої як секта «догналітів», видворили з України. Формальною підставою цьому стало незаконне перебування громадян Чехії та Словаччини на території країни. Адепти цієї секти відомі своїми сепаратиськими закликами та антиукраїнськими судженнями – дякували Віктору Януковичу за те, що не підписав угоди про вступ у ЄС, Євромайдан називали євросодомою й закликали Путіна ввести війська».

Про це повідомили сьогодні, 25 червня, на телевізійному «5 каналі».

Як інформував «ЩЛ», СБУ припинила на Львівщині антиукраїнську діяльність пропутінських сектантів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів