СБУ припинила на Львівщині антиукраїнську діяльність пропутінських сектантів (оновлено)

11:10 24 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: lvivexpres.com

Керівників «догналітів» видворено з країни.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою, міліцією та міграційною службою припинили на Львівщині антиукраїнську діяльність представників незареєстрованої організації – т.зв. «Українська правовірна греко-католицька церква», яка діяла під керівництвом іноземних громадян. Керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості до інших конфесій. 

Іноземці схвалювали терористичну діяльність т.зв. «ЛНР» і «ДНР», намагалися вести антиукраїнську пропаганду. Зокрема, вони оприлюднили в мережі Інтернет низку звернень до керівництва Росії з проханням «ввести іноземні війська на територію України».

Правоохоронці провели обшуки за місцями зібрань прихильників цієї організації. У спеціально обладнаній схованці виявлено підроблену печатку УГКЦ та «флешки» із матеріалами щодо діяльності незареєстрованої структури.

Стосовно трьох затриманих громадян Словаччини складено адміністративні протоколи, їх видворено з держави та ухвалено рішення про заборону їм у подальшому в’їзду в Україну. Ще двох іноземців, у яких були відсутні паспорти, затримано в адміністративному порядку для встановлення їхніх осіб і видворення з України.

Про це повідомили сьогодні, 24 червня, в прес-центрі СБУ. Натомість у київському часописі «Україна Молода» розповіли в середу:

«Неподалік Львова, у Брюховичах, працівники СБУ затримали п’ятьох осіб, які займали високі посади в організації з назвою «Українська правовірна греко-католицька церква». Було проведено обшук на території жіночого монастиря в Брюховичах та каплиці псевдорелігійної організації, яка упродовж останнього часу наробила багато галасу у Львові.

Її послідовників звинувачують у тому, що вони – члени секти, а самій організації приписують покровителів із Кремля. У соціальних мережах встигли порівняти затриманих за значимістю у насаджуванні проросійських ідей із такими одіозними прізвищами, як Табачник і Медведчук.

«Українська правовірна греко-католицька церква» залишається незареєстрованою та офіційно невизнаною релігійною організацією. У Львові її знають по кількох гучних акціях та заявах, де вірні «УПГКЦ» виступали проти ювенальної юстиції, нетрадиційної сексуальної орієнтації, висловлювали підтримку владі Януковича у вступі до Митного союзу, протестували проти руху України до ЄС та проти видобутку сланцевого газу на Львівщині.

Ця організація на Львівщині більш відома як «підгорецькі отці» (населений пункт Підгірці вважається центром організації, адже там розташовується їхня перша каплиця) або ж «догналіти» (за іменем засновника – Антоніна Догнала). У Львові організовували «круглі столи», де обговорювали проблему «догналітів», є люди, котрi вивчали незареєстровану організацію, яку на Захiднiй Українi вже встигли охрестити «чорним братством».

Наразі відомо, що п’ятеро лідерів «УПГКЦ» – іноземні громадяни, які колись були служителями римо–католицької церкви у Празі, де їх і назвали групою Догнала. Єпископ офіційно заборонив їм провадити там якусь релігійну діяльність і вислав із Праги.

Через деякий час вони потрапили в лоно греко-католицької церкви. Потім до них долучилися ще монашки–василіянки. За кілька років діяльності в Україні їх відлучили від церкви – і у Львові, й у Ватикані.

У березні 2014 року Львівська обласна рада офіційно звернулася до Генпрокуратури, МВС та СБУ з проханням перевірити діяльність організації та заборонити її на території України. Інформацію про обшуки та затримання громадськостi повідомили самі «догналіти».

За деякою інформацією зі ЗМІ, трьох затриманих осіб уже вивезли за межі України, ще двоє перебувають в ізоляторі СБУ у Львові. Про це повідомили сьогодні, 24 червня, в київському часописі «Україна Молода».

Як інформував «ЩЛ», в Брюховичах затримали лідерів секти «догналітів», прибічники яких блокували будівлю СБУ у Львові.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів