Податківцям дозволили застосовувати детектор брехні

11:05 29 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство доходів і зборів України домоглося дозволу Міністерства юстиції на використання поліграфів.

Про це повідомляє сьогодні, 29 жовтня, «Комерсант Україна». За його інформацією, Мін’юст оприлюднив відповідний наказ Міністерства доходів і зборів.

Після офіційної публікації документа відомство отримає законні підстави використовувати в роботі комп`ютерні поліграфи. У відомстві вже є детектор брехні та поліграфолог. Технічний пристрій, як зазначено в інструкції міністерства по його застосуванню, може бути використаний лише в трьох випадках.

Перший з них – оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки і вчинення правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрівідомчого діяльності.

На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства - не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв`язків з криміналітетом, і взагалі – які їхні мотиви вступу на посаду. Перевіряти чесність співробітників можна буде також при проведенні службових розслідувань і перевірок.

Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв`ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до ущемлення прав людини.

Аналогічні перевірки проводяться більш ніж в 75 країнах. У тому числі – на пострадянському просторі – в Росії, Білорусії та Молдові. Але, наприклад, в Австралії, Австрії і Німеччині такі дослідження заборонені. 

Як інформував «Щоденний Львів», тестування із застосуванням детектора брехні в обов'язковому порядку пройдуть всі співробітники Служби безпеки України. За даними «Цензор.Нет», таке розпорядження підписав голова СБУ Якименко».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів