Побільшало злочинів зі застосуванням вогнепальної зброї: 10 тисяч одиниць непідконтрольна

12:28 2 червня 2022 р.

Фото до новини

Законотворці дали можливість цивільним використовувати зброю для захисту своєї держави проти російських загарбників, а не злочинних посягань щодо громадян України.

Про це сьогодні, 2 червня, повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко в інтерв’ю інформаційному агентству Українські Новини, пише Dailylviv.com.

На  початку отримати зброю для захисту країни дозволено було ветеранам s пенсіонерам органів внутрішніх справ. Також на законодавчому рівні такий дозвіл отримали цивільні особи. 

«У перший день вторгнення, на мою думку, це було правильним рішенням – видати поліційну зброю колишнім працівникам органів внутрішніх справ, ветеранам, тому що вони мають суттєвий досвід і вміють поводитися зі зброєю. Те, що законотворці дали можливість цивільним використовувати зброю для захисту своєї держави проти російських загарбників, також було позитивним і правильним рішенням на той час. Але ми тут говоримо з поліційної точки зору, тож попереджаємо людей про недопустимість використання цієї зброї саме з метою злочинних посягань щодо наших громадян», - повідомив Ігор Клименко. 

Водночас керівник відомства зазначив, що питання обігу зброї потребує врегулювання і контролю: 

«Вже на даний момент ми фіксуємо зростання на 37% кількості злочинів, які пов’язані саме із застосуванням вогнепальної зброї, в Україні. Це проблема, в країні триває війна і буде тривати якийсь час. Але ми маємо людям роз’яснити і провести червону лінію між захистом Батьківщини та злочином. За злочин мають всі відповідати, хто б це не був. Тим паче, якщо людина використовує ту зброю, яку отримала для відбиття збройної агресії росіян». 

Ігор Клименко зазначив, що  поліція проводить масштабну роботу для належного  обліку зброї: 

«Є також трофейна зброя, тобто це зброя, яку ворог залишив після відступу з нашої території, а люди забрали її собі. Однозначно зброя повинна бути облікована, вона не може бути просто на руках. Ми повинні розуміти, скільки цієї зброї, у кого вона, для того, щоб ми могли вчасно реагувати на ті чи інші злочинні посягання на права і свободи наших громадян».

Голова відомства повідомив, що видана поліційна зброя і зброя ЗСУ облікована.  Разом з тим ще є більше 10 тис. одиниць зброї, яка потрапила до громадян непідконтрольним чином.

Українець віз до Польщі зброю і російські ювілейні монети з нагоди анексії Криму (відео)

Скорочений порядок надання дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської, вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів