Оформляв комерційні вантажі як гуманітарку. Затримали львівського митника

15:13 1 грудня 2023 р.

Фото до новини

Працівники ДБР затримали співробітника Львівської митниці за систематичне отримання хабарів. Він вимагав від комерсантів гроші за організацію «пришвидшеної» процедури оформлення вантажів — під виглядом гуманітарної допомоги.

Про це інформує ДБР, пише DailyLviv.com.

Зокрема, у травні поточного року він повідомив представнику комерційної структури про можливість сприяння у швидкому оформленні товарів під виглядом «гуманітарної допомоги» без сплати обов’язкових митних платежів. Розмір неправомірної винагороди митник визначав у «плаваючих» відсотках від загальної вартості вантажу.

Однак, комерсант не «пристав на пропозицію» та звернувся до ДБР із відповідною заявою. Слідчі Бюро, у межах розпочатого кримінального провадження, задокументували декілька зустрічей у ході яких посадовець роз’ясняв бізнесмену механізм ухилення від сплати митних платежів. 

Читайте також: Польська фірма відхрестилася від мільйонної гуманітарної допомоги благодійному фонду в Україні

У серпні поточного року митник одержав 22 тис. доларів США за безперешкодний пропуск товарів під виглядом гуманітарної допомоги на територію України без сплати обов’язкових митних платежів. Навар фігуранта склав 14% від реальної вартості вантажу.

Працівники ДБР затримали зловмисника після отримання чергового хабаря в сумі 16,3 тис. доларів США. Йому повідомлено про підозру за ч. ч. 3, 4 ст. 368 КК України (прохання службовою особою надати неправомірну вигоду та одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі).

Наразі тривають невідкладні слідчі дії та вживаються заходи для встановлення інших можливих співучасників оборудки.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Нагадаємо, з 1 грудня запроваджено новий порядок ввезення товарів військового призначення як гуманітарної допомоги.

Читайте також: До 200 військових частин не доїхала вся гуманітарна допомога, яку везли з-за кордону

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів