Нотаріусів уніфікують і дозволять їм реєструвати шлюби й розлучення

22:17 26 червня 2021 р.

Фото до новини

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про удосконалення регулювання нотаріальної діяльності.

У законопроєкті пропонується відмовитися від системи поділу на державних і приватних нотаріусів (це звичайна практика європейських країн) і закріпити єдиний статус нотаріату в Україні. Про це повідомляє Верховна Рада України, пише Dailylviv.

У пояснювальній записці зазначається, що ухвалення закону сприятиме збільшенню доступності базових нотаріальних дій для соціально вразливих верств населення – кожен громадянин, незалежно від рівня доходу і місця проживання, зможе звернутися до нотаріуса.

Передбачено також впровадження електронної системи нотаріату, це дасть змогу автоматизувати низку процесів і забезпечити надійність і захист нотаріального документа від підробки. Нотаріуси будуть зобов'язані мати кваліфікований електронний підпис, вести звітність і подавати її в електронній системі, всі свої дії реєструвати у спеціальному реєстрі.

Крім того, законопроєкт передбачає розширення повноважень нотаріусів. Вони можуть отримати право реєструвати шлюби і розлучення, встановлювати факт родинних відносин між фізичними особами, встановлювати факт належності правовстановлювальних документів особі, засвідчувати правильність паперової копії електронного документа.

Також нотаріусам дадуть право забезпечувати докази, тобто засвідчувати за письмовою заявою особи дані, на підставі яких встановлюється наявність або відсутність юридичних обставин.

Президент підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період

Нардепка зі Львова проти навчання іноземних студентів в Україні російською мовою

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів