На Львівщині зупинили завод через вигаданий борг за газ, - ГО Держава

11:26 11 лютого 2023 р.

Фото до новини

Львівгаз розробив схему “заробляння” грошей, яка була реалізована на кільканадцяти підприємствах Львівської області, переконують громадські активісти.


Про це на пресконференції у Львівському пресклубі розповів голова ГО “Держава” Петро Браташ, пише Dailylviv.com.

Він розповів, що афільовані фірми Львівгазу встановлюють лічильники на підприємствах. А через пів року працівники Львівгазу приходять на ці підприємства, де встановлено такий лічильник, щоб зробити його повірку. 

Як деталізує голова ГО, під металевою біркою на лічильнику, яка закріплена на заклепках, контролери виявляють отвір, розміром зі стержень ручки. Далі вони беруть тонкий дротик, встромляють у цей отвір і звинувачують власників підприємства, що воно несанкціоновано відібрало газ, скажімо, на 5 млн грн. 

Петро Браташ каже, що всю цю «процедуру повірки» власники підприємства зафільмували на відео і подали на Львівгаз в суд. Той, зі свого боку, призначив судову експертизу. 

“Судова експертиза на 15 сторінках аргументовано, зі всіма дослідженнями довела, що втручання в лічильник не було: на шестернях лічильника немає жодних слідів зламу, є лише подряпаний канал від дротика”, - розповідає пан Петро.

“У підсумку суддя приймає об’єктивне рішення, і підприємство виграє в Львівгазу судовий позов, штраф на 5 млн грн – скасовано, - зазначає голова ГО. - Далі Львівгаз подає апеляцію. Три судді Апеляційний суду Львова, на засіданні якого я і сам побував, навіть не захотіли слухати аргументації підприємства і скасували рішення першої інстанції”.

За словами Петра Браташа, підприємство тоді подало позов у Вищий адміністративний суд і там ситуація повторилася: юриста підприємства ніхто не слухав. Знову рішення першої інстанції скасовують. Підприємство зобов'язують заплатити 5 млн грн Львівгазу. 

Такі повірки лічильника, за словами Петра Браташа, відбулися орієнтовно на 15 підприємствах Львова, і суми штрафів сягали 15 мільйонів гривень.

“Таким чином Львівгаз водночас вбиває двох зайців: вони штрафують підприємства за нібито вкрадений газ і відразу цей газ продають на чорному ринку за пів ціни”, - пояснює схему Петро Браташ.

Він каже, що підприємці зверталися в правоохоронні органи, але це – замкнуте коло: правоохоронні органи не воюють з олігархами, а олігархи не воюють з правоохоронними органами. У підсумку частина підприємств заплатила штраф, інші – зупинили повністю виробництво, бо їм Львівгаз заблокував газопостачання. Наприклад, так припинив свою діяльність Яворівський керамзитний завод. 

“Зокрема, коли підприємство заявило, що подасть на Львівгаз до суду, тодішній керівник Львівгазу у себе в кабінеті зі своїми заступниками запропонували за 500 тис грн готівки залагодити цю справу і забути про цих 5 млн. грн. І це є підтвердженням того, що ці лічильники спеціально встановлюють, щоб знайти зачіпку і звинуватити підприємство у розкраданні газу”, - вважає Петро Браташ.

Dailylviv.com готовий опублікувати офіційну відповідь на це звинувачення від АТ "Львівгаз".

Факти корупції на Львівщині: громадськість - проти

ГО Львівщини надіслали Зеленському і в Посольство США документи про корупцію на Львівщині (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів