Малайзійський літак збито над Донбасом пострілом зенітно-ракетного комплексу з російського Курська, – розслідування (+відео)

14:05 10 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

Пасажирський «Боїнг» малайзійських авіаліній, збитий проросійськими бойовиками влітку 2014 року, зазнав катастрофи від пострілу зенітно-ракетного комплексу «БУК М1», доставленого з російського Курська.


Відео: «Телеканал новин «24»

Інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 10 січня, в повідомленні «БУК», з якого збили малайзійський літак, привезли з Курська, – розслідування»:

«Пасажирський «Боїнг» малайзійських авіаліній, збитий проросійськими бойовиками влітку 2014 року, зазнав катастрофи від пострілу зенітно-ракетного комплексу «БУК М1», доставленого з російського Курська. Про це свідчать дані розслідування, проведеного організацією журналістських розслідувань «CORRECT! V». 

За даними журналістів, на позиції, з яких обстріляли «Боїнг», «БУК» доправили члени 53-й зенітно-ракетної бригади з метою захисту російських танкових дивізій, які воювали на українській території без розпізнавальних знаків. Як відомо, у звіті Комісії з безпеки інфраструктури і транспорту Нідерландів вказується, що літак був вражений «безліччю об'єктів, що володіли високою енергією».

Ці об'єкти вразили літак зверху і спереду на настільки високій швидкості і з такою силою, що розірвали судно на частини. Експерт, ім'я якого не вказується в розслідуванні, заявляє: «Жодних сумнівів, що рейс «MH 17» був збитий ракетою. І ця ракета була випущена з землі, а не зі штурмовика».

«Якщо це була зенітна керована ракета, це міг бути тільки «БУК М1», вбивця літаків, розроблений в СРСР. У сільській місцевості України не встановлені системи ППО», – йдеться у розслідуванні.

У розслідуванні також зазначається, що версії причини катастрофи, озвучені Росією у відповідь на звинувачення у причетності до катастрофи – «рейс міг відхилитися від завданого маршруту та опинитися на відстані 3 км від українського штурмовика» та оприлюднені начебто знімки з  бригадою «БУК» української армії неподалік від с. Зарощенське, не підтверджуються.  Дані британської розвідувальної команди «Bellingcat.com» вказують на те, що у день катастрофи «Боїнга» – 17 липня – машина «БУК» проїхала по донецькій дорозі №21, залишила Донецьк приблизно об 11 ранку. 

«Її перевозять на вантажній платформі з білою кабіною. Фотограф французького журналу Paris Match зробив знімок з рухомого автомобіля. Він був близько і відобразив бічну частину «Бука» - його ідентифікаційний номер та інші розпізнавальні знаки недбало зафарбовані. На вантажній платформі з «БУКом» – номер телефону. Вона належить компанії з оренди машин в Донецьку. Власник компанії пізніше повідомив, що його машина була вкрадена в червні проросійськими сепаратистами», – йдеться у розслідуванні. 

Автовоз з «БУКом» продовжив свій шлях Донеччиною. У той же день він був знову зафіксований у Зугресі.

Пізніше пішохід сфотографував його з заправної станції у Торезі. Вогнева установка комплексу «БУК» досягла Сніжного, де її зняли з платформи; на іншому фото «БУК» з чотирма ракетами вже самостійно їде крізь Сніжне.

Розслідувачі «Bellingcat» прийшли до висновку, що самохідна вогнева установка з ідентифікаційним номером «3 * 2», сфотографована у червні серед військового конвою, який прямував з Курська у напрямку українського кордону, – той самий «БУК», що був знятий «Paris Match» на сході України. До конвою входив відряджений загін 53-й зенітно-ракетної бригади, що базується у Курську. Наприкінці червня конвой в'їхав на територію України. 

«(Один) сержант 53-й бригади був особливо активний у мережі, опублікувавши безліч фотографій свого загону на сторінці «ВКонтакте». Його ім'я – Іван Краснопрошин. Пізніше Краснопрошин та інші військові були «несподівано вільнені з армії», – зазначено у розслідуванні. – Залишається мало сумнівів у тому, що 53-та російська бригада ППО з Курська зайняла позицію в Сніжному на сході України в той фатальний день».

За даними ЗМІ, сепаратисти встановили систему ППО на півночі Сніжного. Ця інформація відповідає і супутниковим знімкам, опублікованими посольством США у Києві. 

Як зазначає військовий експерт, ім'я якого у розслідуванні не називають, «БУК М1» виявляє мету з «активним радаром»: він випромінює свій власний зондуючий сигнал і приймає його відбитим від мети. При  цьому рдар «БУК» не може точно визначити тип літака-мішені - бойовий це літак чи пасажирський.

«Притаманні радянським ППО технічні недоліки вже призводили до фатальних наслідків У минулому. У 2001 році помилковий запуск ракети «БУК» став причиною катастрофи: український морський флот помилково вразив російський цивільний літак під час військових навчань в Криму. Рада безпеки України визнала, що літак було збито і вжила заходів: Україна законсервувала всі свої «Буки» на 10 років», – нагадують автори розслідування».

Про це повідомляється в суботу на сайті інтернет-видання «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів