Євробляха: спочатку штраф 8,5 тисячі гривень, а потім розмитнення або вивіз авта за кордон

13:40 19 лютого 2021 р.

Фото до новини

Верховна Рада схвалила новий закон про розмитнення "євроблях" в Україні. Тепер стати щасливим легальним власником авто з Європи можна буде всього за плюс-мінус 1000 євро.

 Але, як часто це буває, ця преференція стосується не всіх українців. мЯкі авто можна розмитнювати, скільки це буде коштувати згідно з новим законом, і чому далеко не всі фанати "євроблях" задоволені.

Про це повідомляє РБК-Україна, пише Dailylviv.

Законопроект №4643-д, схвалений парламентом, стосується автомобілів на європейській реєстрації, які заїхали в Україну до 31 грудня 2020 року і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Вартість розмитнення саме цих транспортних засобів буде становити близько 1000 євро (приблизно 34 тисячі гривень).

Таким чином законопроект охоплює всі "євробляхи", ввезені в Україну до початку 2021 року. Але. Розмитнити можна лише авто однієї категорії на одну людину (один легковий, один вантажний, один причіп). Крім того, автомобіль повинен відповідати екологічним стандартам не менш Євро 2.

Відтепер розмитнювати "євробляхи" пропонується за такою простою формулою:

Ставка = базова ставка + Vе + Fе

базова ставка - ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, яка визначається виходячи з кількості років, що минули з року виготовлення авто до визначення ставки податку:

Розмитнити

Fе ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що становить:

Розмитнити

 - ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу. Вона визначається множенням об'єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння в куб. см на відповідний коефіцієнт:

Розмитнити

Але до того, як цей закон вступить в силу, сума розмитнення авто на єврономерах продовжить розраховуватися за формулою:

Акциз ставка (базова) х К (двигун) х К (вік)

Разом з 4643-д нардепи підтримали законопроект №4644-д. Документ вносить зміни в Митний кодекс і пропонує знизити штраф за незаконне перебування авто на території нашої держави з 170 тисяч гривень до 8,5 тисячі гривень. Після сплати штрафу власник авто зможе або вивезти свою "ластівку" за кордон, або розмитнити її в Україні. Гроші за розмитнення і штрафи підуть не в кишені чиновникам, як прийнято думати серед великої кількості наших громадян, а на корисні справи. Наприклад, на вакцинацію українців від коронавірусу.

Ще до прийняття компромісного законопроекту активісти вимагали прийняти закон 3704, який передбачає виключення норм, що регулюють оподаткування транспортних засобів акцизним податком.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів