Головних підозрюваних в організації силової протидії "Майдану" почали викривати через 7 років

20:39 22 лютого 2021 р.

Фото до новини

Державне бюро розслідувань прозвітувало, що за один рік виявило більше злочинців проти "Майдану", ніж правоохоронці-попередники - за шість.

Про це ДБР повідомило сьогодні у ФБ, пише DailyLviv.

Цього тижня Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Сьогодні саме перед ДБР стоїть завдання з розкриття та розслідування злочинів, вчинених правоохоронцями, суддями та цивільними особами у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках.

Перші кримінальні провадження указаної категорії почали надходити до ДБР на початку 2020 року. Попри незначний час розслідування – 1 рік в порівнянні з тим, що попередній орган досудового розслідування розслідував їх 6 років, ми вже можемо звітувати про конкретні результати.

Упродовж 2020 року слідчими ДБР у «справах Майдану» за погодженням з прокурорами Офісу Генерального прокурора притягнуто до кримінальної відповідальності 40 осіб (25 правоохоронців, 5 суддів, 2 прокурори, 8 цивільних осіб), затримано 4 особи (трьох цивільних осіб та одного правоохоронця), до суду направлено 23 обвинувальних акти стосовно 28 осіб.

У 2021 році повідомлено про підозру чотирьом особам (колишньому Президенту України, двом колишнім суддям Дніпровського районного суду м. Києва, колишньому працівнику ДАІ), до суду направлено три обвинувальних акти стосовно 9 осіб (6 правоохоронців, трьох цивільних осіб), завершено досудове розслідування стосовно колишнього правоохоронця, підозрюваного у масових розстрілах громадян 20.02.2014.

Крім того, у 2021 році отримано дозволи на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно низки колишніх високопосадовців, підозрюваних в організації силової протидії «Майдану», включаючи умисні вбивства учасників акцій протесту, а саме:

• Міністра оборони України;

• Першого заступника Голови СБУ – керівника Антитерористичного центру;

• Командувача внутрішніх військ МВС, керівника столичної міліції та його заступника, командира Київського полку міліції «Беркут».

У 2020 році у цій же справі отримано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування відносно колишніх:

• Голови Служби безпеки України;

• Міністра внутрішніх справ України;

• Заступника Міністра внутрішніх справ України.

Також слідчому судді подано клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування стосовно останнього підозрюваного у цій справі – колишнього Президента України, яке нині перебуває на розгляді. Після розгляду слідчим суддею відповідного клопотання та ознайомлення сторони захисту з матеріалами провадження, обвинувальний акт буде скеровано до суду.

11.02.2021 до суду ДБР спільно з прокурорами скерувало перший у «справах Майдану» обвинувальний акт за наслідками спеціального (заочного) досудового розслідування. Висунуто обвинувачення двом цивільним особам, оголошеним у міжнародний розшук, за викрадення у складі злочинної організації вночі 21 січня 2014 року з Олександрівської клінічної лікарні м. Києва, катування учасників «Євромайдану» Луценка І.В., Вербицького Ю.Т., подальшого умисного вбивства останнього, а також за незаконне перешкоджання проведенню зборів, демонстрацій.

Людські жертви України від 7-річної агресії Росії: 13 тисяч загиблих, 25 тисяч поранених

У Львові вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

У Львові реконструювали Революцію Гідності

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів