Ексміністра Степанова підозрюють у крадіжці 450 млн грн

17:09 21 липня 2023 р.

Фото до новини

Корупційна схема діяла ще в період керівництва Максима Степанова у «Поліграфічному комбінаті «Україна».

Про це йдеться у повідомленнях пресслужб НАБУ і САП, пише Dailylviv.com. Масштабну схему заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн викрили НАБУ і САП. Це стало результатом співпраці у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту. 

21 липня 2023 року про підозру повідомлено 5 особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізичній особі-пособнику злочину. Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної  компанії). Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

У рамках розслідування справи про підозру повідомили колишньому директору та ексначальнику відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізичній особі-пособнику злочину.

У 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через «потрібну» компанію. Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень. 

Також ексдиректор запатентував на підконтрольну компанію (яка використовувалась для закупівель) право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й «донатив» чиновника за його «інтелектуальний внесок».

За даними ЗМІ, йдеться про колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Адже саме він очолював ДП «Поліграфкомбінат «Україна» з 2011 по 2016 рік. А в НАБУ вказують, що підозру видали держслужбовцю, який очолював ДП саме в ці роки.

Крім того, САП і НАБУ скерували до Естонії документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (ч. 5 ст. 191 КК України).

Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Ремонтників столичних доріг обшукує прокуратура

ВАКС заочно заарештував ексгендиректора Укрпатенту за відсутність оплачених бронежилетів

Львівський арсенал, якому Міноборони надало 1,4 млрд на міни, не виконав замовлення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів