Дружина закатованого активіста: «Били троє в чорній формі» (доповнено)

17:33 24 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

Однак судові медичні експерти не вказали в діагнозі потерпілого про його черепно-мозкову травму.

Дружина активіста Євромайдану Павла Мазуренко, який помер у лікарні від завданих йому травм, – Леся – повідомила у вівторок «Українській правді», що його били три правоохоронці у чорній формі. За її словами, Павло, якому був 41 рік, йшов додому у середу 18 грудня, однак неподалік від вулиці Гната Юри поблизу торгового центру «Квадрат і Дитячий світ» на Борщагівці його перестріли правоохоронці.

«Він підкреслював, що його побили три правоохоронці у чорній формі з дубинками. Вони підійшли, попросили документи. Павло сказав, що паспорта з собою не має, але є копія. Він її показав», – розповіла «Українській правді» Леся Мазуренко.

«Але він не з Києва, у нього прописка не київська. Як тільки правоохоронці перевірили копію паспорта, вони одразу заговорили про Майдан. Сказали: «Понаїхали тут на майдан, як ви зі своїм Майданом нам вже набридли». Після цього стали бити його дубинками по голові, потім я так розумію, що він впав, бо його ще й ногами били. А після цього вони утекли», – повідомила також Леся Мазуренко.

За її словами, після інциденту Мазуренко сам дійшов до дому, а швидку викликали на наступний день, однак він підписав відмову, бо за словами дружини дуже боїться лікарів і їхати у лікарню не хотів. Він скаржився на головні болі, нудоту, в суботу 21 грудня пішов до лікаря, а звідти його направили у лікарню, де після комп’ютерної томографії йому встановили діагноз – струс мозку.

«Потім швидка, яка його забрала у лікарню встановили перелом якоїсь кістки у черепі, але я в цьому не дуже розуміюся», – розповіла також Леся Мазуренко. Вона також пригадала, що 22 грудня у Павла мали взяти свідчення у зв’язку з побиттям. Однак оскільки Павло помер у цей день, капітан Шевченківського РОВД брав свідчення у дружини.

Після цього тіло Павла направили на судмедекспертизу. «Сьогодні судмедексперти встановили діагноз – двостороння плевропневмонія. А про черепно-мозкову травму взагалі нічого немає», – обурюється Леся Мазуренко.

Своєю чергою, «ТСН.ua» інформує у вівторок у публікації «Дружина побитого «за Майдан» розповіла, як чоловік повільно помирав у неї на очах»:

«Дружина загиблого після побиття правоохоронцями зважилася дати інтерв'ю. Спочатку в ЗМІ з'явилася інформація, нібито минулої середи, 18 грудня, бійці «Беркута» побили Павла Мазуренка, який повертався з роботи, біля його будинку на Борщагівці, супроводжуючи свої дії словами «набрид ваш Майдан». Однак з'ясувалося, що чоловіка побили не беркутівці.

Дружина Леся Мазуренко передала Уніан слова чоловіка про те, що це були троє людей у чорній формі, шоломах, з гумовими кийками. Судячи з опису екіпіровки, троє зазначених людей більше схожі на бійців внутрішніх військ, ніж на співробітників «Беркута».

«Вони підійшли до нього і попросили документи. Він повідомив, що у нього є лише ксерокопія паспорта, і пред'явив її. Київської прописки у нього немає, сам він з Криму, хоча 24 роки прожив у Києві, закінчив КПІ, потім залишився тут працювати. Але після того, як ці троє подивилися документи і зрозуміли, що він не київський, Пашу почали бити зі словами: «понаїхали тут на свій Майдан... ви нам набридли зі своїм Майданом...», – розповіла Леся Мазуренко.

Дружина Павла наголосила, що він намагався заперечити правоохоронцям, що «не цікавиться політикою, що йде з роботи додому, до дружини і сина, але це було марно».

«Він впав, але вони продовжували бити його палицями і, як він говорив, ще й ногами. На тілі в районі грудної клітки у нього синець, обличчя все побите, на носі, таке враження, що долбанули чимось важким, шкіра просто розірвана. Потім вони втекли. Він так і сказав: що вони не пішли, а втекли», – зазначила Леся. Вона повідомила, що в той день йому не викликали швидку, оскільки Паша почував себе нормально.

«Тільки вночі почав дихати важко, як пилосос. Було таке враження, що йому не вистачає повітря. На мою пропозицію викликати швидку відповів категоричним «ні». Це його натура, він ніколи не показував слабкість. Казав, що все добре і на наступний день, у четвер», – додала Леся.

Однак увечері в четвер швидку довелося викликати, тому що у Павла підскочив тиск і температура під 40. Лікарі вкололи йому но-шпу, анальгін і папаверин і поїхали, оскільки хворий підписав відмову від госпіталізації.

До лікарні він потрапив вже у суботу, коли почалися конвульсії, а в неділю його вже не стало. Також Леся зазначила, що заяву в міліцію про побиття вони так і не написали, проте міліція з'явилася сама.

«Вчора, коли я приїхала в лікарню, привезла для Паші костюм, тому що думала, що сьогодні будемо ховати, зустріла там міліцію. Я не знаю, можливо, коли розтин робили, все-таки щось було. Мене опитувала міліція Шевченківського району на Герцена, дуже докладно, по годинах намагаючись відновити події. Сказали, що, по-хорошому, їх повинні були викликати ще вчора. Але в лікарні ж їх для чогось викликали? Значить, були якісь для цього підстави? Паша поступив до лікарні за фактом побиття, а потім у нього виявили пневмонію, і зараз його смерть списують на пневмонію. Що-то ж її спровокувало за такий короткий час?», – каже Леся Мазуренко. Примітно також, що про причини смерті дружині загиблого повідомили не лікарі, а правоохоронці Шевченківського РВВС».

Як інформував «Щоденний Львів», помер активіст Майдану, побитий «Беркутом».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів