У Винниках експонують меч Х століття

17:05 13 березня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

В історико-краєзнавчому музеї у Винниках відкрили унікальну виставку археологічних артефактів «Врятовані скарби України».

Про це повідомили в середу, 13 березня, в прес-службі Львівської ОДА, де також розповіли: «На виставці представлений трипільський посуд, рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ століття, цінні для Європи бронзові казани з могильника римського часу Карів-І, а найголовніше – меч каролінгського типу Х століття».

«Цей середньовічний меч знайшли на Львівщині та намагалися нелегально вивезти за межі України. Порушників затримали на митниці, а взірець зброярського мистецтва «епохи вікінгів» передали на реставрацю в Національний науково-дослідний реставраційний центр України», – поінформували також в облдержадміністрації.

«5 березня унікальну знахідку передали Винниківському історико-краєзнавчому музею у Національному заповіднику «Софія Київська». Оздоблення та символіка знайденого меча свідчать про те, що він міг належати військовій еліті, а характерні втрати срібної інкрустації, деталей декору – що його використовували протягом тривалого часу, можливо, передавали в спадок як реліквію. Експозиція діятиме у виставковій залі Історико-краєзнавчого музею Винників на вулиці Івасюка, 5 до 30 травня», – повідомили також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів