У Львові вшанували Героя України В’ячеслава Чорновола (+відео)

14:05 25 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської обласної ради

У п’ятницю, 25 березня, біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, зібралися керівники області, міста, представники громадських організацій та учні школи, яка носить ім’я Героя України.

«Сьогодні, 25 березня, до 17-х роковин загибелі видатного політика голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова обласної адміністрації Олег Синютка, секретар Львівської міської ради Анатолій Забарило, соратники В'ячеслава Максимовича по партії, представники молодіжних організацій та численна громадськість поклали квіти до пам'ятника В'ячеславові Чорноволові», – повідомили в п’ятницю в прес-службі обласної ради, де також

«В’ячеслав Максимович Чорновіл – український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х – 90-х років. У 1990-92 роках – голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Кандидат у Президенти України на виборах 1991 року. З жовтня 1991-го – Гетьман українського козацтва. З 1992 року й до смерті – голова Народного Руху України. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.Герой України.

25 березня 1999 року Вячеслав Чорновіл загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в »КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе.

В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість в той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги». 

Натомість у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації повідомили в п’ятницю:

«Сьогодні, 25 березня, у день трагічної загибелі В’ячеслава Чорновола, у Львові, біля пам’ятника Героєві України, зібралися керівники області, міста, представники громадських організацій та учні школи, яка носить ім’я В’ячеслава Чорновола, і вшанували його пам'ять покладанням квітів. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка  наголосив, що В’ячеслав Чорновіл – у першу чергу це Герой, це символ України, і ми повинні згадувати про нього не тільки в роковини смерті чи в час відзначення дати його народження, а ця особистість повинна бути вагомою для нас кожного дня в роботі і в житті.

Олег Синютка зазначив: «На моє глибоке переконання, загибель В’ячеслава Чорновола не сталася випадково. Влада, яка орієнтувалася на Росію і втягувала Україну в російське ярмо, мала за мету знищити людину, яка не піддалася ні на які спокуси,  людину, яка була честю і совістю».

Керівник області також вручив учням школи імені В’ячеслава Чорновола книги патріотичного змісту».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів