Повернувся з Галичини в Росію переконаним націоналістом: зізнання Гната Хоткевича під тортурами НКВД

13:29 15 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Дослідники опублікували в мережі документи зі справи розстріляного митця Гната Хоткевича. Його засудили у 1938 році за сфабрикованим звинуваченням.

Про це Dailylviv.com повідомив Центр досліджень визвольного руху.  

Гнат Мартинович Хоткевич народився, за даними архівно-кримінальної справи, 19 грудня 1876 року. Навчався в Харківському реальному училищі та на технічному факультеті Харківського технологічного інституту. У 1899 році затриманий за участь у студентських заворушеннях і висланий з Харкова. У 1906–1912 роках жив в Австро-Угорщині. Повернувшись, оселився в Києві. Невдовзі його знову затримали за підозрою в участі в революційних подіях 1905 року. Однак доказів проти нього не знайшли, і 21 травня 1912 року справу закрили.

У 1914 році переїхав до Харкова. З початком Першої світової війни його вислали у Воронезьку губернію. На початку революції 1917 року повернувся до Харкова, де став активним учасником українського національного руху. Обирався гласним Харківської міської думи, видавав газету «Рідне слово».

У 1920 році переїхав у село Лозовеньки і влаштувався на роботу в Харківську сільськогосподарську школу. Пізніше викладав у Харківському музично-драматичному інституті. 19 квітня 1934 року впав з потяга й отримав важкі травми.

21 лютого 1938 року заарештований органами НКВД за підозрою в участі в «антирадянській українській націоналістичній терористичній організації». Також звинувачений у роботі на користь німецької розвідки. 29 вересня 1938 року «особлива трійка» УНКВД Харківської області засудила Гната Хоткевича за статтями 54-6, 54-10 та 54-11 Кримінального кодексу УСРР до розстрілу з конфіскацією майна. 8 жовтня 1938 року Гната Хоткевича стратили в підвалі Харківської внутрішньої тюрми НКВД.

У січні 1954 року вдова Платоніда Хоткевич ініціювала процес реабілітації чоловіка. Однак її заяву не задовольнили, Гнат Хоткевич і надалі вважався засудженим правомірно. У 1956 році військовий прокурор Київського військового округу вніс протест у справі Хоткевича. 11 травня 1956 року Військовий трибунал Київського військового округу задовольнив протест прокурора, Гната Хоткевича було реабілітовано.

У 1992 році копії справи Гната Хоткевича передали його доньці Галині.

Тематична колекція на сайті Е-архіву містить 55 документи зі справи Гната Хоткевича, серед них:

● анкета заарештованого Гната Хоткевича

● ордер і протоколи обшуку

● список осіб, згаданих у свідченнях Гната Хоткевича

● протоколи допитів та очної ставки

● виписка з протоколу засідання особливої трійки УНКВД по Харківській області про засудження митця до розстрілу

● обвинувальний висновок;

● виписка з акта про розстріл

● документи про переслідування Гната Хоткевича у 1899–1916 роках

● витяги й копії протоколів допитів різних осіб зі свідченнями про Гната Хоткевича

● документи про реабілітацію митця

На допитах Гнат Хоткевич безпідставно визнав себе винним у шпигунстві на користь Німеччини та в участі в «українській націоналістичній повстанській організації». За даними протоколу допиту, до націоналістичних поглядів він прийшов після еміграції в Галичину 1906 року та після знайомства з Ольгою Кобилянською, Михайлом Грушевським, Кирилом Студинським, Філаретом Колессою, Михайлом Рудницьким, Олександром Барвінським та іншими діячами. Під їхнім впливом 1913 року повернувся в Росію нібито «переконаним націоналістом». Гнат Хоткевич «визнав», що скрізь, де він працював, займався націоналістичною і шпигунською діяльністю. 

Під тиском слідчих вказав, що завербував для шпигунської діяльності Володимира Ґжицького, Олексу Слісаренка, Миколу Горбаня, Саву Божка, Михайла Биковця, Леоніда Чернова, Бориса Антоненка-Давидовича, які надавали цінні відомості економічного, технічного, військового й ідеологічного характеру. Усі зібрані шпигунські матеріали Хоткевич начебто передавав для німецької розвідки через вчителя німецької мови Генріха Йогансона.

Документи можна переглянути й завантажити на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Справа Гната Хоткевича зберігається в Галузевому державному архіві Служби безпеки України.

У Львові презентували шість тисяч світлин УПА

У Львові відтворять бій УПА проти НКВД

Стали доступними онлайн розсекречені документи та фото командира УПА-Захід

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів