Найкращі квартири у фешенебельних районах Львова захопили енкаведисти з сім'ями. Звідки приїхали

22:34 24 липня 2024 р.

Фото до новини

Станом на 3 січня 1940 року силоміць звільнених новою владою квартир налічували 5407.

Про це розповів історик, Голова Археологічної комісії у Науковому товаристві імені Шевченка у Європі Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com.

Як нагадав історик, уперше львів'яни познайомилися з держбезпекою Радянського Союзу у вересні 1939 року, а вже через півтора місяця у мешканців Львова силоміць забрали 1031 квартир (статистика станом на 4 листопада), в які було заселено сім'ї військових і представників "партійно-господарського активу".

Про темпи, з якими радянська влада забирала у львів'ян їх законне житло, свідчить те, що вже через три тижні (станом на 27 листопада 1939 року) таких, насильно "звільнених" від їхніх власників, квартир, вже налічували 2649, причому майже тисячу з цих помешкань у фешенебельних районах міста, отримали працівники НКВС і наркомату оборони.

Читайте також: Вони прийшли в наші квартири. У Львові поширюють сучасне відео з історичними паралелями з 1939 роком

Уже станом на 3 січня 1940 року таких, силоміць звільнених новою владою квартир, налічували 5407. Примусові виселення тривали й у перші повоєнні роки, що кардинальним чином змінило етнічний склад населення у центральних районах Львова.

В цілому ж, наприкінці 1939 року, в західну Україну лише з Ленінграда прибули 60 працівників керівного складу НКВС, з Саратова – 40, Смоленська – 50, Рязані – 30, Воронежа – 40 військовослужбовців цього відомства.

"Тоді, усі найкращі квартири у фешенебельних районах міста захопили прислані енкаведисти зі своїми сім'ями. Їх нащадки відтоді ніде не виїхали, вони дали потомство, вивчили українську, а деякі з них сьогодні викладають у львівських вищих навчальних закладах, присутні в націоналістичних рухах і організаціях, обросли бізнесами і впливовими знайомствами",- наголосив історик.

Читайте також: У вересні 1939 року СРСР і Німеччина за спільною згодою окупували Польщу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів