На будинку у Львові, який був культовим місцем для математиків усього світу, відкрили інформаційну таблицю

22:21 21 травня 2021 р.

Фото до новини

З нагоди 85-річчя створення всесвітньовідомої «Шотландської книги» та відзначення внеску Львівської математичної школи у розвиток світової математики сьогодні, 21 травня, Львівське математичне товариство відкрило інформаційну таблицю на фасаді будинку №27 на просп. Тараса Шевченка, де у першій половині XX століття містилася легендарна кав'ярня «Шкоцька», культове місце для математиків усього світу. м

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.

«Насправді цей захід формує дуже правильні речі. Я хочу подякувати всім, хто сьогодні розвиває науку, всім, хто сьогодні активно підтримує таку традицію. Явищу такої традиції, як математична школа у Львові, я вважаю, може позаздрити дуже багато країн і дуже багато міст. Маємо добру легенду, яка справді була реальністю, тому дякую. Я сьогодні маю ще дуже поважну місію, хочу, щоб ми від нашого кола привітали пані Любов Сороку, яка тут присутня. Ми дякуємо за ту велику працю, яка робиться», - зазначив Андрій Москаленко.

Відтак, від імені громади міста він вручив ювілейну монету короля Данила Галицького пані Любові Сороці, дружині покійного відомого львівського художника-графіка Богдана Сороки зі славної львівської родини Сорок-Зарицьких.

Нагадаємо, подію приурочено до дня народження одного з представників Львівської математичної школи, професора Львівського університету, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка Мирона Зарицького (21.05.1889 – 19.08.1961).

Шотландська («Шкоцька») кав’ярня була улюбленим місцем зібрань представників Львівської математичної школи — неформального об'єднання науковців, яке функціонувало у Львові в 20−30-х рр. ХХ ст. і мало значний вплив на розвиток математики в світі. До Львівської математичної школи належали Стефан Банах, Гуґо Штайнгауз, Станіслав Мазур, Станіслав Улам, Владислав Орліч, Юліуш Шаудер, Мирон Зарицький та інші. У «Шкоцькій» львівські математики проводили математичні дискусії, а найважливіші відкриті проблеми вписували до знаменитої «Шотландської книги» (1935−1941), що зберігалася у цій кав’ярні. Після війни копію “Шотландської книги” переправили в США і там Станіслав Улам переклав її на англійську мову, чим зробив книгу доступною для всього математичного світу. У 1981 році вийшла книга Д. Молдіна про “Шотландську книгу”, вона містила спогади деяких учасників Львівської математичної школи. Друге оновлене видання книги Молдіна було опубліковано у 2015 році.

У травні 2014 року будівля легендарної кав’ярні отримала нове дихання з відкриттям ресторану під назвою «Шкоцька». У продовження традиції тут зберігається копія оригінальної «Шотландської книги», а також сучасна «Львівська Шотландська книга», започаткована львівськими математиками XXI століття, які продовжують творити математичну славу Львова.

Захід відбувається за підтримки Львівського конференц-бюро та дофінансовується в рамках Програми «Пакет підтримки розвитку конференц-індустрії у м. Львові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів