Львів відмовився на вимогу Верховного суду передати рештки агента НКВС Миколи Кузнєцова Росії

14:01 22 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Виконавчий комітет Львівської міської ради одноголосно відхилив вимогу Верховного суду щодо передання рештків агента НКВС Миколи Кузнєцова. «Питанням, яке викликає резонанс, є рішення Верховного суду, який спонукає виконавчий комітет прийняти рішення стосовно праху Кузнєцова.

Як наголосив мер Львова Андрій Садовий, станом на сьогодні в Російській Федерації перебуває в ув’язненні за політичними та релігійними мотивами 121 громадянин України, а за таких обставин жодних позитивних рішень щодо праху Кузнєцова бути не може, пише Dailylviv.com.

"Перед тим, як взагалі це питання обговорювати і голосувати, я зачитав членам виконавчого комітету просту довідку: щоб ви розуміли, станом на сьогодні, в Російській Федерації знаходиться в ув’язненні за політичними та релігійними мотивами 121 особа громадяни України, з них в нашому Криму, який знаходиться в окупації, – 20 людей, і на території РФ – 101 особа. З них 86 – це є кримські татари і 35 – українці. На окупованих територіях Донецької, Луганської областей знаходяться 296 осіб: на окупованих донецьких територіях – 219, на окупованих луганських територіях – 77. З них 252 – це цивільні особи, і 44 військовослужбовці. Також позбавлено волі 30 жінок (Донецьк - 22, Луганськ – 8).

Щоб ви розуміли щодо кримських татарів: третій рік в ув’язненні: Аділов Білял, Джаппаров Айдер, Муєдінов Яшар - у кожного з них по 8 неповнолітніх дітей, четвертий рік в неволі Зекіряєв Сервер, у якого 13 неповнолітніх дітей, шість років за гратами Мамутов Енвер, у якого 7 неповнолітніх дітей, сім років в ув’язненні в нелюдських умовах перебувають Вигівський Валентин і Шиптур Микола. А 10 березня 2021 року співробітниками ФСБ Росії в Криму був безпідставно затриманий, а в подальшому заарештований український журналіст Владислав Єсипенко.

Поки наші громадяни не повернуться додому, ми жодного позитивного рішення щодо праху Кузнєцова приймати не будемо. Це принципова позиція громади міста», - наголосив під час брифінгу мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, Микола Кузнєцов похований на Пагорбі слави у Львові. Загинув у 1944 році на Львівщині. Посмертно був нагороджений званням Героя Радянського союзу.

У Львові перенесли перепоховання праху диверсанта

У Львові провалилася спецоперація на могилі Ніколая Кузнєцова

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів