Закривають шахти і готують обвалювальників м'яса. На Червоноградщині новий професійний бум

10:09 17 березня 2024 р.

Фото до новини

У районі стрімко зростає кількість дрібних та середніх мʼясопереробних підприємств, що формує значну потребу у працівниках для мʼясопереробної галузі і гарантує їм високу заробітну плату.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Ліцей планує набрати дві повноцінні групи – понад 20 осіб кожна, відповідно, на базі 9-их та 11-их класів.

Результат аналізу ринку праці засвідчив, що у Червоноградському районі є високий попит на професію «Обвалювальник мʼяса та виробник мʼясних напівфабрикатів». У районі стрімко зростає кількість дрібних та середніх мʼясопереробних підприємств, що формує значну потребу у працівниках для мʼясопереробної галузі і гарантує їм високу заробітну плату.  

«Першим поштовхом у цій справі для нас стала участь у панельних дискусіях, організованих GIZ Ukraine за дорученням Уряду Німеччини та підтримки департаментів освіти та економіки Львівської ОВА в рамках проєкту «Справедлива трансформація вугільних регіонів». Йшлося про виклики продиктовані закриттям шахт, трансформацією вугільного регіону, безробіття та ринок праці, роль професійної освіти у перепідготовці незайнятого населення та первинній підготовці випускників шкіл», – зазначила директорка ліцею Наталія Карташова.

Читайте також: Німецька компанія GIZ дасть 5 млн грн на закриття шахти Великомостівська

Саме тому у Стратегії розвитку Сокальського професійного ліцею,  профіль якого є кулінарний напрямок, з’явилася нова ціль – здійснювати підготовку кваліфікованих робітників з професії «Обвалювальник мʼяса. Виробник мʼясних напівфабрикатів». 

Директорка Наталія Карташовська повідомила, що навчальний заклад недавно здобув відповідну ліцензію. Зокрема, за її словами, ліцей планує цього року на навчання за названою професією набрати дві повноцінні групи (понад 20 осіб кожна), відповідно, на базі 9-их та 11-их класів. 

Читайте також: Ахметову відмовили у видобутку вугілля на Львівщині

«Елементи технологічного процесу обвалювання м'яса та виготовлення мʼясних напівфабрикатів (виробництво ковбасних виробів) ми вже практикуємо на уроках виробничого навчання за професією «Кухар». Днями студенти-кухарі мали змогу побачити, як працює найбільше мʼясопереробне підприємство району «Євро-Комерс», – розповіла директорка ліцею.

За її словами, з цим підприємством вже досягнуто домовленості про те, що студенти ліцею будуть проходити тут навчально-виробничу практику, водночас незабаром 15 працівників підприємства пройдуть в ліцеї перепідготовку з подальшим отриманням свідоцтва про закінчення курсу «Обвалювальник м’яса».     

Додамо, що станом на сьогодні Сокальський професійний ліцей готує спеціалістів із 12 професій. Цей навчальний заклад являє собою сучасний освітній простір, де створені одні з найкращих умов для професійного навчання, інтелектуального та фізичного розвитку та  відпочинку.   

Сокальський професійний ліцей – це 22 навчальні кабінети, 9 лабораторій, 13 майстерень, стадіон, обладнаний футбольним полем, волейбольним та баскетбольним майданчиками, легкоатлетичний комплекс, навчально – практичний центр харчових технологій, бібліотека з читальним залом. Також функціонує п’ятиповерховий гуртожиток в якому у 2023 році провели сучасний капітальний ремонт.

Читайте такожДП "Львівугілля" немає грошей на зарплати шахтарям з трьох причин

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів