«Задля видобутку сланцевого газу на Олеській площі американська сторона готова на все», – ЗМІ

09:06 3 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Учора, 2 жовтня, Надзвичайний та Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт зустрівся із депутатами Львівської обласної ради.

«Гал-інфо» розповіло про перебіг цієї зустрічі в публікації Анни Новик «Посол США «прощупав» твердиню Галицького П’ємонту»:

«Зрозуміло, що мета цієї зустрічі полягала у тому, щоб, як то кажуть, «прощупати» ґрунт – твердиню Галицького П’ємонту – Львівську обласну раду.

Багато депутатів Львівщини зійшлися в обласну раду, щоб подивитися на того Посла, який примусив своїх підлеглих заспівати пісню «Червона рута». В процесі зустрічі стало зрозуміло, що задля видобутку сланцевого газу на Олеській площі американська сторона готова на все.

Пайєтт одразу ж повідомив, що вважає своєю гордістю те, що першим його візитом у регіони України став візит на Львівщини. Зокрема, у Дрогобичі він вручив грант у 85 тис. доларів для реставрації перлини галицької архітектури – церкви Св. Юра.

«Це ознака нашої підтримки та поваги до унікальної культури та ваших традицій», - наголосив посол США. 

Зустрічі з депутатами Джеффрі Пайєтта передувала зустріч з головою Львівської облради Петром Колодієм.

Пан посол розповів, що розмову вони мали про стосунки між Україною та США, про розвиток демократії в Україні, про потребу у євроінтеграції і найголовніше – про енергетичну безпеку України. Зрозуміло, що ця безпека, як випливає із слів самого Пайєтта, настане з видобутком сланцевого газу.

Він одразу ж висловив сподівання, що депутати таки досягнуть згоди із американськими компаніями у цьому питанні, щоб «досягнути енергетичної незалежності».

Він переконував депутатів, що технологія гідророзриву досить безпечна і завдяки видобутку сланцевого газу працевлаштування знайде 700 тис. українців. Ще одна обіцянка – велетенські інвестиції у регіон.

«Я не беруся зараз вас переконувати, але цікаво почути думки депутатів, які представляють виборців Львівщини. «Шеврон» хоче стати добрим сусідом і громадянином. Ця фірма у США має найбільший авторитет», – сказав посол Пайєтт.

Депутати, чомусь поставились до посла, як до людини з іншої планети. Говорили повільно і постійно вдивлялись йому у очі так, наче намагалися прочитати там розуміння кожного слова, як це часом буває із домашніми улюбленцями.

Однак, депутати Львівщини не впали у болото перед обличчям еталону світової демократії. Всі виступи зводились до інтересів громади і Пайєтт, як то кажуть, це «зацінив».

Порядок спілкування передбачав виступ голів фракцій, які мали довести позицію цілої депутатської фракції щодо питання видобутку сланцевих вуглеводнів.

Першим виступив голова фракції «Батьківщина» Микола Кадикало. І на рахунку Пайєтта одразу з’явилося одне очко, адже Кадикало заявив, що його депутати готові підтримати угоду.

«Наша фракція за те, щоб видобувати газ, але цивілізованим шляхом, із застосуванням сучасних технологій. В першу чергу мають бути враховані інтереси громад», – заявив Кадикало.

Голова фракції НРУ Андрій Корнат зазначив, що головне – це екологічна безпека. На думку НРУ, угоду розглядати потрібно, але «з прийнятними умовами». А щоб не засмучувати пана Посла, Корнат подякував йому за гарне виконання «Червоної рути».

Оксана Юринець, як голова фракції «УДАР», пояснила, що всі скарби української землі хоч і треба видобувати, але лише при певних умовах.

«Не можна вести розробку без погодження з громадами», – сказала Юринець.

Вона також наголосила, що американці повинні в разі чого компенсувати українській стороні усі можливі незручності.

Розробка родовища, яке не загрожуватиме водоносним горизонтам – ось вимога її фракції.

Фракція «Партії промисловців і підприємців» вважає цей проект перспективним. Депутат Тарас Федак озвучив позицію того, що депутати не проти видобутку з урахуванням певних моментів.

Депутат Богдан Козак озвучив позицію фракції УНП і наголосив, що це його мажоритарний округ, а люди у селах геть не довіряють тим американцям, які обіцяють золоті гори.

«Люди у селах стривожені та збентежені. Для них головне – це питання екології», – сказав він.

Категоричним був голова комісії екології, депутат від ВО «Свобода» Олексій Балицький. За його словами головне – це прозорість у відносинах між державою та компанією.

«Такі речі потрібно узгоджувати з громадою і приймати рішення. Україна – це не США і території у нас різні. У нас на Львівщині багато мінеральних вод та густонаселені райони. Це курортна область і це треба враховувати», – сказав Балицький.

Після цього слово дійшло і до голови Львівської облради Петра Колодія. За його словами, угоду «читає більшість депутатів». Цікаво, а що роблять інші депутати, які теж повинні голосувати це питання?

«Більшість депутатів читають цю угоду. Читають її уважно та консультуються з юристами та спеціалістами, щоб прийняти правильне рішення. Головне – це екологічна безпека громад та дотримання законодавства», - сказав Колодій.

Таке численне уповання до голосу народу просто розчулило посла із країни, де демократію впитують із молоком матері.

Пайєтт так і сказав: «Дякую за відданість демократичному обов’язку. У США подібна дискусія відбувалася б так само».

Він наголосив, що для уряду США чистота питної води – це головне, а тому він свято вірить у те, що для українського уряду існують такі ж пріоритети. Він наполегливо продовжив переконувати депутатів.

За словами Посла, після видобутку в США сланцевого газу відбулося зниження ціни на газ та зростання конкурентоспроможності промисловості.

І хоч кожен залишився при своєму, а у кошику американського посла з’явилося дві-три позитивні відповіді від депутатських фракцій, Пайєтт пообіцяв повернутися.

Цікаво, що він показав себе надзвичайно майстерним переговорником. Депутатам він давав відповіді називаючи їхні імена, а ті у свою чергу, були втішені такою уважністю американського гостя. І на завершення Пайєтт вирішив забити штрафний у ворота депутатського корпусу, вдаривши по найуразливішому місці кожного львівського депутата – патріотизмі.

«Я хотів би, щоб ви надали мені таку честь та можливість з’явитись ще раз перед вами. Якщо вже депутати згадали про наше привітання з Днем Незалежності, то я не знав, що у Львові вишиванки викликають більше позитивних емоцій, ніж у Києві. Наступного разу, коли я приїду, то ви побачите мене у ще кращій вишиванці, чим та, у якій я був під час привітання», – сказав Пайєтт.

Він домовився підтримувати зв’язок із головою Львівської облради через електронну пошту.

Після цього усі підвелися і демократично поаплодували один одному». 

Як повідомляв «Щоденний Львів», голова ЛОДА Віктора Шемчука заявив учора, 2 жовтня, під час громадських слухань в облраді з приводу проекту «сланцевої» угоди: «Ми будемо добиватись того, щоб угода ця була спочатку поставлена до порядку денного, а потім проголосована».

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів