За державний кошт проведуть інтернет до трьох тисяч сіл

16:55 22 квітня 2021 р.

Фото до новини

Цьогоріч у Держбюджеті України передбачено 500 мільйонів гривень на під’єднання до оптичного інтернету сільських громад. Насамперед йдеться про інтернетизацію соціально важливих закладів - шкіл, лікарень, ЦНАПів, бібліотек та будинків культури.

Про це інформує пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.

Цих грошей вистачить, аби охопити якісним інтернетом три тисячі віддалених населених пунктів по всій Україні.

Реалізація проєкту передбачає такі етапи:

    попередній відбір заявок, який триває (подати заявку можна, заповнивши онлайн-форму за посиланням https://thedigital.gov.ua/broadband2021),

    офіційний збір заявок (після того, як Уряд затвердить відповідну Постанову),

    розподіл коштів,

    проведення закупівель.

“Важливо й те, що попередньо подати заявку на під’єднання до оптичного інтернету мають самі громади. Попередній збір заявок для отримання фінансування в межах державної “інтернет-субвенції” проводять на спеціально розробленій платформі Мінцифри. Наразі до участі у проєкті вже зголосилися 28 громад із Львівщини, які планують провести швидкісний інтернет до 362 соціально важливих закладів у 124 селах. Інтернет і доступ до інформації в сучасному світі є запорукою розвитку громад, області та держави загалом. Тому ми закликаємо всіх керівників активно відстежувати такі можливості і не проґавити шансу”, - каже голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Перевірити, чи ваша громада подала заявку на отримання державної “інтернет-субвенції”, можна на спеціальному даш-борді Мінцифри за посиланням https://cutt.ly/jvPriY0.

За словами директора департаменту економічної політики ЛОДА Степана Куйбіди, наразі дуже важливо, щоб у Мінцифри була точна інформація про наявність покриття волоконно-оптичними мережами на Львівщині. Тому що наразі є випадки, коли в даному Міністерстві є інформація про наявність оптоволокна в населеному пункті, а насправді його немає. Якщо такі дані будуть не співпадати, село чи громада, через помилку, можуть не отримати фінансування. Тому Львівська облдержадміністрація створить спеціальні виїзні комісії, які перевірять наявність оптичних інтернет-мереж там, де громади просять про їх проведення. Щоб дані на місцях та у Києві співпадали.

“Дані, які є в Києві, потрібно верифікувати, щоб передати точну інформацію про наявність швидкісного інтернету та убезпечити наші громади від помилкового виключення з проєкту. Вже зараз ціна питання - 362 соціально важливі заклади на Львівщині з попередньо зареєстрованих 28 сіл”, - пояснює Степан Куйбіда.

"Наразі Львівщина  є в четвірці областей з найкращим доступом сільського населення до швидкісного інтернету. Проте це не привід не використати добру можливість наблизитися до 100-відсоткового покриття сіл нашої області", - зазначає голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Довідково:

За дослідженнями Світового банку, зростання проникнення швидкісним інтернетом на 10% може призвести до зростання ВВП території на 2%.

Проєкт постанови Кабінету Міністрів, якою врегульовується порядок та умови надання субвенції, уже на розгляді в Уряді. Переглянути його і типовий договір можна за посиланням https://cutt.ly/AvSQiF0.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів