З 1 липня на ринку сільськогосподарської землі покупців перевірятиме нотаріус, а власників – Держгеокадастр

11:45 27 червня 2021 р.

Фото до новини

З 1 липня в Україні запрацює ринок сільськогосподарської землі і можна буде вільно купувати, продавати або заповідати такі земельні ділянки.

Про це нагадує Верховна Рада України, пише Dailylviv.

Згідно з вимогами статті 130 Земельного кодексу, покупцями земельних ділянок можуть бути:

- громадяни України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи в сільському господарстві, або які займаються веденням товарного сільськогосподарського виробництва;

- юридичні особи, установчими документами яких передбачено ведення сільськогосподарського виробництва.

При цьому переважне право купівлі буде у громадян, які постійно проживають на території місцевої ради, де здійснюється продаж земельної ділянки.

Як саме перевірятимуть покупців. Постанова, яку затвердив Кабмін, розмежовує перевірку покупців і власників земельних ділянок. Покупців перевірятиме нотаріус, а власників – Держгеокадастр.

В обох випадках перевірка включатиме: встановлення особи покупця або кінцевого бенефіціарного власника юрособи; перевірку застосування санкцій до покупця або бенефіціару; перевірку віднесення покупця до переліку осіб, пов'язаних з терористичною діяльністю; визначення загальної площі сільгоспземлі у власності.

Для перевірки будуть використовувати дані Державного реєстру прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За результатами перевірки нотаріус повинен буде скласти протокол, де буде інформація про відповідність або невідповідність вимогам Земельного кодексу. Якщо вимоги будуть порушені, Держгеокадастр має конфіскувати куплену ділянку за рішенням суду.

Земля на Львівщині коштуватиме найдешевше, але за ділянки вздовж трас даватимуть 10 і більше тисяч доларів

Ринок землі буде активним аж у 2022 році, а не з 1 липня 2021-го

На Львівщині більше і вирощують фруктів та ягід, і споживають: 150 г на день

Мала приватизація у Львові: депутати визначили, що продаватимуть

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів