Ринок землі буде активним аж у 2022 році, а не з 1 липня 2021-го

11:27 18 березня 2021 р.

Фото до новини

Кредитні установи готують продукти у зв’язку зі стартом 1 липня 2021 року вільного обігу земель сільськогосподарського призначення, але на суттєву активність банків у перший рік не варто чекати.

«Я очікую пропозицію з боку фінансових організацій, не обов’язково банків, про допомогу фермерам у викупі паїв, які зараз є в оренді. Але великої активності в перший рік лібералізації ми не очікуємо. Опитування показали, що до продажу буде запропоновано тільки 10% всього банку землі, яка обробляється. І, відповідно, обмеження стосовно можливості придбання – по 100 гектарів і тільки фізособам – буде впливати на продуктову пропозицію. Радикальних змін в 2021 році не очікуємо», – каже заступниця голови правління з корпоративного бізнесу одного з банків.

Про це повідомляє ІА "Фінансовий клуб", пише Dailylviv.

«У 2021 році ми не очікуємо зростання. Будемо спостерігати і аналізувати», – каже заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу іншого банку. 

«Ринок землі буде активним у 2022 році – після точкових кейсів другого півріччя 2021-го», – прогнозує керівник розвитку продажів агронапрямку третього банку.

Одна з проблем – банки кредитують аграріїв під майбутній врожай, тобто на період до року, тоді як перетворення землі на заставу відкриває шлях до довгострокового кредитування. 

«Ринок землі вплине на те, що аграрії зможуть робити довгострокові інвестиції та звертатися до банку, розуміючи, що це їхня земля, і вони будуть просити довгі гроші. І тут виникає питання до банків, чи готові вони йти в довгі кредити», – каже начальник управління розвитку агробізнесу одного з банків.

«Господарства із 2-5 тисячами гектарів кажуть, що купили б землю, але де взяти гроші? Йдемо до банків, але в них також проблема – довга ліквідність та її ціна», – каже керівник відділу розвитку продажів агробізнесу іншого банку. Тому він не очікує сплеску фінансування в 2021-му.

«Як фінансувати купівлю банку землі для підприємства, якщо це поки що не дозволяється? В Україні є багато розумних людей і будуть знайдені цікаві способи це зробити», – каже заступник члена правління одного з банків з іноземними інвестиціями.

У Львові проаналізують, куди і за скільки пішла земля на нічних сесіях населених пунктів, які приєднали до міста

Голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич замовив у фірми сина послуг на 600 тис грн

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів