Як прискорити переведення квартири у нежитловий фонд?

19:53 17 листопада 2021 р.

Фото до новини

Перевести житлове приміщення в нежитлове потрібно, якщо з квартири на першому поверсі власник вирішив зробити магазин, офіс, перукарню.

Щоб перевести квартиру в нежитловий фонд, потрібна згода власників будинку. Рішення приймають на зборах.  

Особливості переведення квартири у нежитловий фонд 

Призначення житлової будівлі: 

  • Для постійного або тимчасового проживання людей 
  • При експлуатації об'єктів, в якості гуртожитку або службового приміщення 

Нежитловому фонду належить та нерухомість, яку не можна віднести до житлової. Тобто в ній немає опалення, та на постійній основі не проживають люди. 

Власників квартир в будинку поділяють на дві групи: 

  • Сусіди із суміжними до приміщення квартирами. Це означає, що враховують не тільки сусідів по поверху, але і квартири зверху, знизу. Від них варто обов'язково отримати письмову згоду. Якщо її немає, то про переведення нічого думати. 
  • Інші жителі будинку. "За" повинні проголосувати 2/3 власників, які живуть в під'їзді, де хочуть перевести квартиру в нежитловий фонд, і 50% від мешканців будинку в принципі. Рішення Загальних зборів є пріоритетним над іншими. 

При переведенні приміщення в нежитлове, потрібно враховувати вимоги Житлового кодексу та законодавства про містобудівну діяльність. Це допоможуть зробити фахівці компанії https://dozvil.ua/perevod-zhilogo-pomesheniya--kvartiry--v-nezhiloe

Переведення квартири в нежитлове приміщення допускається, тільки якщо вона розташована на першому поверсі будинку. Можливе переведення житла вище першого поверху, якщо приміщення, розташовані під квартирою, також не являються житловими. 

Без згоди найближчих сусідів нічого не вийде, навіть якщо всі інші згодні. І навпаки: якщо найближчі сусіди згодні, але більшість власників проголосували проти, переведення не відбудеться. 

Як отримати згоду власників?

Про збори власників потрібно попередити за десять днів, підійде оголошення на дошці в під'їзді або особистий лист. Можна використовувати і те, і те, а потім продублювати інформацію в сусідський чат у месенджерах. Можливо, знадобиться відвідати кожного особисто. Інакше буде складно зібрати кворум. За або проти переведення голосують власники і житлових, і нежитлових приміщень. 

Переведення не допускається, якщо: 

  • Приміщення немає окремого входу або відсутня технічна можливість обладнати такий вхід; 
  • Квартира є частиною житлового приміщення або використовується в якості місця постійного проживання; 
  • Право власності на квартиру, що переводиться, обтяжене правами будь-яких осіб; 
  • Переведене приміщення розташоване в найманому будинку соціального використання; 
  • Житло планується використовувати для здійснення релігійної діяльності. 

Щоб запобігти виникненню складнощів, варто звернутися за допомогою до професіоналів. Вони допоможуть вирішити складні питання. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів