Верховна Рада скасувала 1,5-відсотковий військовий збір з операцій купівлі-продажу валюти (відео)

17:22 12 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Парламент ухвалив у вівторок закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору» (№2436).

Верховна Рада скасувала 1,5-відсотковий військовий збір з операцій купівлі-продажу валюти. За прийняття в цілому законопроекту №2436 проголосували 249 депутатів при необхідних 226.

Авторами законопроекту є Роман Насіров (БПП), члени комітету Тетяна Острікова («Самопоміч») і Михайло Кобцев («БПП»). Згідно із пояснювальною запискою, законопроектом пропонується скасувати оподаткування військовим збором операції з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти, виключивши з підпункту 1.7 пункт 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України цифри та знаки «165.1.51».

У документі також мовиться: «Прийняття запропонованих змін зменшить напругу у суспільстві, яка виникла через збільшення фіскального навантаження та валютні операції, дозволить збільшити обсяг одержуваної банками іноземної валюти, що  обмінюється громадянами на гривню, та сприятиме стабілізації ситуації на фінансовому ринку України».

Крім того, як зазначено у записці, запровадження додаткових перешкод щодо обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (на додаток до внеску до Пенсійного фонду), призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України: значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку. При цьому слід зауважити, що бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду; загальмовується діючий ринок банківських послуг з платіжними документами; зменшується пропозиція готівкової та безготівкової іноземної валюти; штучно завищується вартість іноземної валюти для фізичних осіб. Подальше існування цієї норми призводить до більш глибокої дестабілізації фінансового ринку України. 

Про це повідомило сьогодні, 12 травня, інтернет-видання «Економічна правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів