Коли вебсайти інтернет-магазинів закриватимуть для України: шість причин

13:54 3 грудня 2022 р.

Фото до новини

Провайдери обмежуватимуть доступ до вебсайту інтернет-магазинів, які використовують нечесну підприємницьку практику і порушують законодавство про захист прав споживачів.

Про це розповіли «Судово-юридичній газеті» у Міністерстві економіки, пише Dailylviv.com. Також там поділилися деталями законопроєкту 6134 щодо надання Держпродспоживслужбі права звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайту (частини вебсайту, програмного забезпечення) суб’єктів господарювання, які використовують нечесну підприємницьку практику та порушують законодавство про захист прав споживачів, зокрема в частині ненадання достовірної інформації на вебсайті про своє найменування та місце розташування.

За інформацією Держпродспоживслужби, за період воєнного стану кількість звернень споживачів щодо діяльності інтернет-магазинів значно збільшилася, що обумовлено підвищеним попитом серед споживачів на послуги у сфері електронної комерції та дистанційної торгівлі.

Разом з цим збільшилася і кількість недобросовісних суб’єктів господарювання, які користуються таким станом справ та в своїй діяльності не дотримуються вимог законодавства.

Найпоширенішими питаннями, з якими споживачі звертаються до Держпродспоживслужби, є:

- отримання від інтернет-магазину товару неналежної якості; неотримання замовленого та зазвичай вже оплаченого товару;

- відсутність на вебсторінці інформації про продавця, передбаченої Законом України «Про електронну комерцію»;

- невідповідність вартості товару;

- відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар;

- розміщення недостовірної інформації про товар, що призводить до невірного вибору;

- відмова з боку продавця в обміні/поверненні коштів за товар, у гарантійному обслуговуванні тощо.

Звернення споживачів, що надходять до Держпродспоживслужби, стосуються порушення їх прав як великими загальновідомими інтернет-магазинами, так і окремими продавцями, які здійснюють свою діяльність через соціальні мережі або розміщують свої пропозиції на «маркетплейсах».

Законопроєкт 6134 пропонує надати право Держпродспоживслужбі звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайту (частини вебсайту, програмного забезпечення) суб’єкта господарювання у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації. 

Порядок обмеження та відновлення доступу до вебсайту суб’єкта господарювання встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом 6134 імплементовано Директиву Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 2019/771 від 20.05.2019 про деякі аспекти, що стосуються договорів про продаж товарів в частині встановлення відповідальності суб’єкта господарювання за будь-який недолік, що існував на момент передачі товару споживачу, обов’язкового здійснення суб’єктом господарювання ремонту товару, його заміни, зниження ціни або розірвання договору у разі виявлення споживачем упродовж гарантійного строку недоліку товару.

При цьому будь-який недолік, виявлений споживачем упродовж гарантійного строку, вважається таким, що існував на момент передачі товару, якщо інше не доведено суб’єктом господарювання.

Законопроєкт 6134 прийнято Верховною Радою України у першому читанні 06.10.2022 та наразі готується до другого читання.

Інтернет-магазини не виконують вимогу про пріоритетне обслуговування державною мовою

Чому вигідно купувати меблі в інтернет магазині?

«ДроваЄ»: запрацював державний інтернет-магазин дров для населення: як скористатися

Інтернет магазин автозапчастин в Україні - Zapka

Фейковий онлайн-магазин у зоні: на Львівщині викрили злочинців, які чистили банківські картки

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів