Уточнення про статус S, який Швейцарія надає українцям

01:22 2 квітня 2022 р.

Фото до новини

У Швейцарії не виплачуватимуть українцям 1600 доларів на особу: на них виділятимуть з бюджету 1573,39 франків.

Представниця Українського Товариства Швайцарії Світлана Новосад у своєму листі звернула увагу на те, що подана Dailylviv.com інформація про допомогу українцям залишає простір для неправильного трактування і заводить в оману.

"Джерело СвіссІнформ вже виправило на своїй російськомовній сторінці інформацію про виплати 1600 доларів на особу, - інформує Світлана Новосад. - Пропоную до вашої уваги інформацію про цей статус та посилання на офіційні джерела (у статті) українською мовою, а також посилання на закон з розрахунками тих 1573.39 франків, які насправді виділяють з бюджету, але не видають на руки:

https://www.sem.admin.ch/sem/de/home/sem/aktuell/ukraine-hilfe.html 

https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/1999/360/de#art_22 

https://www.ukrainians.ch/viewtopic.php?f=6&t=4149#p18121 ".

Інформація для вимушених переселенців з України, які прибули до Швейцарії

Що робити для отримання статусу захисту S в Швейцарії?

Кожен, хто шукає захисту, звертається до одного з Федеральних центрів надання притулку/ Bundesasylzentrum (BAZ). Кожна заява перевіряється окремо на виповнення умов, які належать до групи статусу захисту S (пор. паспортний контроль, перевірка безпеки). Після реєстрації заявник направляється до певного кантону. Цей кантон  вирішує розмістити заявника самому, чи у співпраці з „Допомогa Біженцям Швейцарії“ (Schweizerische Flüchtlingshilfe SFH).  – організувати розміщення у приватних осіб.

Важливо: заявникам не обов’язково реєструватися у перші ж дні після прибуття в Швейцарію – на це у них є час до 90 днів. Пізніша реєстрація не має в собі ніяких недоліків. Наприклад, якщо до подачі заяви на статус захисту S виникнуть витрати через терміновий візит до лікаря, їх покриває кантон або, якщо необхідно, федеральний уряд.

SEM рекомендує всім, хто шукає захисту, насамперед якомога швидше подати заяву. Це Ви можете зробити онлайн тут (PDF, 418 kB, 25.03.2022) - або ж на місці у одному з шести Федеральних центрів надання притулку. Після подання заяви особа, що шукає захист, є медично застрахованою.

Як можна в’їхати до Швейцарії з України?

Швейцарія проявляє себе солідарною та дозволяє українським громадянам в’їжджати в країну без біометричного документу, без візи, а також без щеплення від Covid-19, за винятком деяких випадків.

Біженці з України можуть принаймні до 31 травня 2022 року користуватися безкоштовно громадським транспортом 2 класу в Швейцарії на всіх маршрутах у зонах застосування єдиного проїзного квитка (GA).

Додаткова інформація тут (Alliance SwissPass).

На яких осіб поширюється статус захисту S?

Статус захисту S поширюється на такі категорії людей:

а) громадяни України, які шукають захисту та члени їх сімей- незалежно від їх національності (чоловік, партнер, неповнолітні діти та інші родичі, які на момент втечі були повністю або частково на утриманні), які до 24 лютого 2022 року проживали в Україні;

b) особи інших національностей, які шукають захисту, а також особи без громадянства з відповідно членами своїх родин згідно визначенню в букві а, які до 24 лютого 2022 року мали міжнародний або національний статус захисту в Україні;

c) особи інших національностей, які шукають захисту, а також особи без громадянства з відповідно членами своїх родин згідно визначенню в букві а, які мають дійсний короткочасний дозвіл на перебування або дозвіл на проживання й таким чином можуть підтвердити те, що в них є дійсне право перебувати в Україні та те, що вони не можуть повернутися в свої країни й бути в безпеці в довгостроковій перспективі.

Якщо громадяни третіх країн, які звертаються за захистом до Швейцарії, не входять до числа згаданих категорій, проводиться процедура розгляду клопотання про надання притулку. Це ґарантує те, що всі особи, які потребують захисту Швейцарії, також отримають цей захист.

Що означає статус захисту «S» і що він включає?

Зі статусом захисту S особи, які шукають захист, отримують документ категорії S. Його дія обмежується максимум одним роком, цей термін може бути продовжений. Принаймні через п’ять років ті, хто потребує захисту, отримують дозвіл на проживання  категорії B, дія якого закінчуеться з відзивом статусу тимчасового захисту.

Особи, які отримали статус захисту S, можуть виїжджати за кордон і повертатися до Швейцарії без оформлення дозволу на поїздку. Вони можуть шукати оплачувану роботу (включаючи самозайнятість) без періоду очікування.

На статус захисту S квоти не встановлюються

Інформаційний бюлетень Статус S (ukrainisch/українська) (PDF, 194 kB, 17.03.2022)

Інформаційний бюлетень Статус S (russisch/русский) (PDF, 186 kB, 17.03.2022)

 
Що оплачує медичне страхування?

Завдяки медичному страхуванню ті, хто шукає захисту, мають право на основне медичне обслуговування. Однак вибір лікарів є обмеженим. Вказівки відповідального органу в кожному окремому випадку в кантоні розподілу є вирішальними. Цей орган пояснить вам, до кого звертатися у разі хвороби, нещасного випадку, психічних проблем або вагітності.

Страхування від нещасних випадків: поки особи, які шукають захисту, не працюють в Швейцарії, медична страховка покриває також страхування від нещасних випадків. Якщо ви працюєте - роботодавець має застрахувати вас від нещасних випадків.


Як відбувається возз’єднання сім’ї?

Возз'єднання сімей статусу S регулюється аналогічно як і у випадках з визнаними біженцями. Це означає, що подружжя, зареєстровані партнери та неповнолітні діти осїб, які потребують захисту, також отримують тимчасовий захист. Проте українці можуть самостійно та вільно в’їхати до Швейцарії та отримати тут захист. Возз'єднання сімей може відбуватися також спонтанно.


Що необхідно враховувати при в’їзді в країну з домашніми тваринами?

У виняткових випадках до Швейцарії можуть в’їжджати собаки та коти, які ввозяться з України. Всю інформацію щодо процедури можна знайти тут: Федеральне управління з безпеки харчових продуктів та ветеринарії (форма звітності, englishукраїнськарусский). Через високий ризик епідемій в'їзд з домашньою птицею, копитними та парнокопитними тваринами заборонений. Власників тварин просять негайно звернутися до ветеринарних органів.


Як особи з України, що шукають захисту, можуть фінансувати своє існування у Швейцарії?

Конфедерація сприяє соціальній та професійній інтеграції в Швейцарії. Особи із статусом захисту S отримують соціальну допомогу від кантону і вони зможуть працювати (включаючи самозайнятість) без періоду очікування. Діти зможуть відвідувати школу.


Куди дозволено подорожувати особам, які мають статус захисту S?

Особи, які отримали статус S відповідно до рішення Федеральної ради від 11 березня 2022 року, можуть виїжджати за кордон з дійсним паспортом без оформлення дозволу на поїздку та повертатися до Швейцарії.  В'їзд регулюється правилами в'їзду до цих країн.

Біженці за кордоном будуть отримувати всі соціальні виплати і пенсії

 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів