Українські виробники безпідставно збільшили ціну на дві марки цементу, - АМКУ попереджає

17:42 14 квітня 2021 р.

Фото до новини

Ймовірна антиконкурентна змова сталася після припинення постачання цементу з Росії, Білорусі і Молдови.

Антимонопольний комітет України надав вітчизняним виробникам цементу, а саме: АТ «Подільський цемент», ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Івано-Франківськцемент», ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», ПрАТ «Миколаївцемент»,ТОВ «Цемент», обов’язкові для розгляду рекомендації. 

Про це повідомив Антимонопольний комітет України, пише Dailylviv

В Україні є чотири основні виробники цементу, що концентрують ринкову владу: сукупна частка Групи CRH, ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Івано-Франківськцемент», ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна» перевищує 90%.

Імпортери є єдиними ціновими конкурентами цих виробників. Їх частка на ринку цементу є незначною (не перевищувала 8% за підсумками 2019 року).

Комітет встановив, що після набрання чинності Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яким запроваджено справляння остаточного антидемпінгового мита на імпорт в Україну, зокрема, портландцементу походженням з Російської Федерації, Білорусі та Молдови (який складав до 90% від всього імпорту), імпорт портландцементу з цих країн у 2019 році істотно зменшився, а у 2020 році – майже повністю припинився.

У відповідь на застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну цементу з Росії, Білорусі і Молдови, а також запровадження в 2019 році ембарго на цемент з Росії, українські виробники підвищили ціни на свою продукцію.

Досліджуючи ринок, АМКУ з’ясував, що у 2019 році найбільше було продано цементу марок ПЦ ІІ/Б-Ш-400 та ПЦ І-500 Р-Н. Напередодні прийняття рішення про застосування остаточних антидемпінгових заходів (березень-травень 2019 р.) українські виробники підняли ціну на ці марки цементу. Внаслідок цього рентабельність його продажу на внутрішньому ринку у 2019 році, у порівнянні з 2017 роком істотно зросла.

Хоча пропозиція втраченого імпорту з Російської Федерації, Білорусі та Молдови у 2020 році була заміщена цементом з Туреччини, Мінекономіки за скаргою українських виробників наразі здійснює антидемпінгове розслідування і щодо цього товару.

Наразі в Комітеті наявна інформація, що учасники ринку цементу почали отримувати повідомлення про підвищення виробниками відпускної ціни на цемент українського виробництва. Комітет не знайшов об’єктивних причин для значного подорожчання цементу.

АМКУ звертає увагу на подібну і циклічну поведінку виробників, що збільшили ціни у зв’язку з очікуванням прийняття Комісією антидемпінгових заходів щодо імпортерів, та інформує, що такі дії можуть бути оцінені як антиконкурентні узгоджені дії на ринку цементу.

Тож АМКУ рекомендував учасникам ринку - під час проведення Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну цементу з Туреччини та після його припинення - утриматися від вчинення дій, що можуть привезти до порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

З 19 квітня фізособи-підприємці та наймані працівники з «червоних» зон - зголосяться на 8 тисяч гривень допомоги

У мерії повідомили, коли зупинять опалення львівських будинків (відео)

Названо міста і райони Львівщини, де безробіття зросло в 2-3 рази

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів