Українська делегація у ТКГ більше не відвідуватиме Мінськ для перемовин, а Львів не купуватиме білоруські автобуси (відео)

13:52 6 квітня 2021 р.

Фото до новини

Львів, за фінансової підтримки Європейського інвестиційного банку, мав намір придбати у Білорусі 100 дванадцятиметрових низькопідлогових автобусів. Але досі ніхто з депутатів не бачив листування Львова з ЄІБ.

Про останнє рішення міський голова Львова Андрій Садовий заявив на своїй сторінці у Facebook. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv. За словами Садового, саме білоруська компанія перемагає у тендері від Європейського інвестиційного банку. Однак місто не може придбати транспорт у МАЗ, зважаючи на політичну ситуацію в Білорусі. Тож Львів наполягає на проведенні повторного тендеру.

«Чому переміг МАЗ? Усе просто – Білорусь підтримує свого виробника, тому МАЗ запропонував найнижчу ціну й обійшли українських конкурентів. Ми звертаємось до ЄІБ з проханням провести цей тендер повторно. Чому? Революція і розбудова демократичного суспільства – це справа білоруського народу. Але фінансувати “режим” ми не маємо права», – заявив Андрій Садовий.

Він також додав, що місто повинне, перш за все, підтримувати національного виробника.

«Зрештою, в нас є українські виробники, які потребують підтримки. Якщо ми не будемо інвестувати у розвиток свого машинобудування, то як ця галузь зможе розвиватись? Останнє питання риторичне. Звертаюсь до Кабміну з проханням ввести “захисні тарифи” або мито на закупівлю громадського транспорту за кордоном. Адже його можна придбати в Україні. Прошу мерів українських міст, які зараз теж стоять перед таким вибором, обирати свого виробника», – додав міський голова.

Раніше мер Львова закликав львів’ян висловити свою думку щодо можливої перемоги білоруської компанії в тендері. Також він звернувся за роз’ясненням державної позиції у цих питаннях до Кабміну.

Нагадаємо, Львів, за фінансової підтримки Європейського інвестиційного банку, має намір придбати 100 дванадцятиметрових низькопідлогових автобусів.

Сьогодні Київ заявив, що українська делегація у ТКГ більше не відвідуватиме Мінськ для перемовин щодо окупації Російською Федерацією частини Донбасу. Тому що Білорусь перебуває під впливом Російської Федерації, а тому довіри в України до цієї країни вже немає. Міський голова Львова це почув і швидко відреагував. 

Голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич підтримує відмову Львова купувати білоруські автобуси МАЗ. Втім він переконаний, що ще на старті мерія мала подбати про те, щоб український виробник був конкурентним у тендері, повідомив інформпортал ЛМР.

Зокрема, у технічних характеристиках можна було прописати такі вимоги до продукції, що відповідають вищому класу автобусів, аніж ті, що запропонували білоруси. Утім у мерії вирішили зробити ставку не на якість транспорту, а на ціну.

«Львів не купуватиме білоруські автобуси МАЗ. Натомість оголосить новий тендер. Сподіваюсь, у конкурсі переможе український виробник. Але невже від початку було важко так зробити, щоб не влаштовувати зараз популізм і цирк? Мовляв, почули громадськість, заклики депутатів, зважили на політичну ситуацію в Білорусі. Звісно, добре, що здоровий глузд переміг, я неймовірно радий такому рішенню, але багато питань залишилося», - прокоментував Ігор Зінкевич.

За його словами, ніхто з депутатів не бачив листування Львова з ЄІБ. І досі невідомо, на якій підставі у січні в мерії заявили саме про перемогу МАЗів, чи зверталися до Банку з проханням зробити корективи у тендерній документації, які дозволили би саме українському виробнику претендувати на замовлення.

Об'єкти ЛКП Львівавтодор контролюють з... російського Санкт-Петербургу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів