Україна виконала дві вимоги польських перевізників

23:16 11 листопада 2023 р.

Фото до новини

13 листопада представники Мінвідновлення проведуть зустріч на кордоні з польською стороною для розблокування пунктів пропуску.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України 13 листопада проведе зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску. Про це зазначено на сторінці Мінвідновлення у ФБ, пише DailyLviv.com.

До зустрічі запрошені Міністерство інфраструктури Польщі, представники воєводств, Директорату Єврокомісії з питань мобільності, Посольства України в Польщі та перевізники. Міністерство відновлення представлятиме заступник міністра Сергій Деркач. 

Разом з цим, за результатами перемовин Сергія Деркача та державного секретаря Міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера, українською стороною вже було вирішено два порушені польськими колегами питання. 

Читайте також: Розблокування пунктів пропуску. Україна та Польща проведуть зустріч на кордоні

Йдеться про функціонування смуг для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та оновлення функціоналу системи єЧерга – можливість замінювати водія для пустих вантажівок. 

Окрім цього, польським колегам вкотре було запропоновано запустити порожній транспорт через пункт пропуску «Угринів – Долгобичув», де наявна відповідна смуга. Такий варіант дозволив би порожнім вантажівкам зменшити час очікування на перетин кордону. Чекаємо відповідного рішення. 

За минулу добу найбільший вантажний пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на виїзд з України змогло перетнути 27 транспортних засобів за добу. Меморандум встановлює цю кількість на рівні 680 вантажівок. Пункт пропуску «Рава-Руська – Гребенне» перетнуло на виїзд 40 транспортних засобів, меморандум фіксує 300 на добу, «Краківець – Корчова» – виїхали 227 вантажівок.

Нагадаємо, що польські перевізники заблокували три найбільші пункти пропуску до України. Дозвіл був отриманий від польської влади на 2 місяці - з 3 листопада по 3 січня. Вони хочуть, щоб українські водії віддали їм частину своєї роботи, а також вони не хочуть очікувати виїзду з України в загальній черзі, а вимагають окремий "зелений коридор" для польських автівок.

З польського боку кордону повідомили, що сьогодні ввечері в кабіні вантажівки знайшли тіло 50-річного українського водія. В зв'язку з блокуванням кордону чоловік не зміг повернутися додому через пункт пропуску в Дорогуську. Обставини з'ясовують.

Вчора Міністерство підтвердило смерть українського водія на парковці прикордонного міста Хелм. Поліція розвернула його вантажівку, яка прямувала до кордону, і скерувала на стоянку.

На одному з пунктів пропуску українським водіям вдалося проїхати завдяки маневру польської поліції.

Черга до кордону для вантажівок складає десятки кілометрів. 

Зважаючи на час і спосіб проведення цієї акції протесту, вбачається слабко прихований вплив Москви на її організаторів.

За оперативною інформацією, наразі час очікування на прикордонному переході Дорогуськ становить 55 годин, на Корчовій – понад 100 годин, а на Гребенне – до 140 годин.

У Корчовій протестувальники пропускають 15 вантажівок на годину, хоча ще в п'ятницю це був лише один автомобіль на годину.

Не зважаючи на ці невеликі поступки, польські перевізники не мають наміру здаватися і продовжуватимуть свій протест.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів