Україна в листопаді купує газ у Польщі, а не в Росії

21:59 12 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: ckis.postomino.pl

Україна протягом останнього тижня потроїла прокачування газу в країну через територію Польщі, повідомили у прес-службі польського оператора газопроводів Gaz-System. Газ у реверсному режимі надходить в Україну з Польщі через пункт "Германовичі".

Причиною припинення імпорту російського газу на Україну стали розбіжності між українським "Нафтогазом" і "Газпромом" за актом приймання-здавання газу за жовтень, повідомляє ИТАР - ТАСС з посиланням на джерело, знайоме з ходом консультацій. За його словами, "Нафтогаз" не готовий визнавати закупівлю всього жовтневого обсягу - 3,2 млрд кубометрів російського газу, оскільки більша частина (близько 2 млрд кубометрів) була придбана холдингом Ostchem Дмитра Фірташа, впливового в політичних і економічних колах країни мільярдера . Проблема в тому, що вартість палива для "Нафтогазу" і для структур Фірташа дуже різниться. Ostchem купує 1000 кубометрів російського газу за 269 доларів, а "Нафтогаз" - той же обсяг за 400 доларів. Раніше український бізнесмен отримав кредит на 750 млн доларів від російських банків на закупівлю газу (до 5 млрд кубометрів зі знижкою). З урахуванням знижки Фірташ повинен заплатити за імпорт російського газу в жовтні близько 540 млн доларів.

Але якщо цей обсяг відбирався "Нафтогазом " за ціною 400 доларів за 1000 кубометрів , то сума збільшується до 800 млн доларів. Таким чином, за словами джерела, розбіжності оцінюються в 250-260 млн доларів. Джерело, близьке до російської компанії, не спростувало цю інформацію, проте у компанії Фірташа відмовилися від коментарів.

Розбіжності за обсягами імпорту пов'язані з тим, що "Нафтогаз" "де юре" відбирав у жовтні обсяги газу для українських споживачів зі своїх підземних сховищ, а Фірташ "де факто" закачував. Це означає, що в жовтні між Ostchem і "Нафтогазом" йшли обмінні операції , тому хто фактичний власник жовтневих обсягів імпорту і в яких частках , "Газпром" дізнався за фактом підписання акту.

Екс-прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський вважає, що Україна відновить імпорт газу з РФ через тиждень-два після врегулювання розбіжностей "Газпрому" і "Нафтогазу" за жовтневу оплату. Напередодні Землянський заявляв, що Україна припинила закуповувати газ, тому що керівництво країни впевнене в своїх запасах, принаймні, на цю зиму.

Інформація про те, що Україна зможе пережити цю зиму без російського газу, прозвучала кілька разів. Повідомлялося, що в жовтні Україна витратила зі сховищ 2,1 млрд кубометрів газу. При цьому за минулий місяць обсяг газу, закачаного в сховища, виріс на 2,5 млрд кубометрів і зараз становить 19,3 млрд кубометрів газу. Це дозволить Україні при нинішньому обсязі споживання пережити цей опалювальний сезон.

А наближений до президента Віктора Януковича олігарх Фірташ має намір до кінця липня 2014 року створити найбільший приватний газовий холдинг в Україні. Він має намір об'єднати в єдину структуру всі ті обласні газові управління, які зараз йому належать.

Україна протягом останнього тижня потроїла прокачування газу в країну через територію Польщі, повідомили у прес-службі польського оператора газопроводів Gaz-System. Газ у реверсному режимі надходить в Україну з Польщі через пункт "Германовичі". Його максимально можлива технічно пропускна здатність становить 4,8 млн кубометрів на добу, повідомляє РИА "Новости".

За даними польського трубопровідного концерну, аж до 6 листопада в Україну щодоби поставлялося від 12,5 млн кіловат-годин (близько 1,2 мільйона кубометрів) до 15 600 000 кіловат годин (близько 1,5 млн кубометрів). Більш того, 6 листопада обсяг прокачування був подвоєний і досяг 34 млн кіловат-годин (близько 3,2 млн кубометрів), а 9 листопада збільшився до 51 300 000 кіловат-годин (близько 4,9 млн кубометрів), зберігаючись на цьому рівні і 10 листопада. Даних за 11 листопада Gaz-System поки що не надала.

Про це повідомляє Newsru.com.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів