У Львові сміттєзавод будуватиме одна з чотирьох компаній,- мер

14:04 28 травня 2020 р.

Фото до новини

Уже незабаром одна з чотирьох компаній, яка стане переможцем тендеру, почне будувати завод у Львові. А наразі відходи зі Львова вивозять та захоронюють на полігонах, з якими мають укладені угоди компанії-перевізники ТПВ.

Про це під час брифінгу пояснив мер Львова Андрій Садовий, інформує пресслужба ЛМР.

"Ми вийшли на фінальний етап тендеру. Зараз тривають підготовчі роботи на ділянці. І в цьому році ми почнемо будувати завод. Ми, слава Богу, маємо кошти, маємо розуміння. Те саме по рекультивації - там теж великий об'єм роботи вже було зроблено. Щоб ви розуміли, тендерна документація, погодження, проектна документація, — ми пройшли горнило, якого в Україні не проходив ніхто. В Україні, станом на сьогодні, немає жодного сміттєпереробного заводу, тому що була така політика — робити звалища. Ми перші йдемо цією дорогою. Зараз є 4 компанії, і вже буде аукціон по визначенню ціни. Та компанія, яка дасть найкращу ціну, та і буде будувати. Коли буде фінал тендеру і компанія підпише угоду, тоді будемо мати кінцеву ціну. Добре, що Європейський банк реконструкції та розвитку повністю фінансує цей проект. Плюс є грантові кошти — ми отримали порядка 10 мільйонів євро — це грант європейських екологічних фундацій на завод і на полігон", — сказав Андрій Садовий.

Також міський голова Львова пояснив, що наразі відходи зі Львова вивозять на полігони Львівської області, а також на інші полігони.

«В пікові дні ми мали більше 600 тонн відходів. Під час карантину кількість сміття дещо впала. Вивозимо на всі легальні полігони, які в нас працюють в Україні. Частина — це полігони Львівської області, частина — це є полігони до Києва», — сказав Андрій Садовий.

Щодо випадків скидання перевізником сміття у неналежних місцях, за словами мера Львова, мусять бути якісно розслідувані справи, а винні притягнуті до відповідальності.

«Є випадки, коли це спеціальна провокація. Є випадки, коли з’являються невідомі люди, які беруться сміття вивозити і невідь-куди викидають. По кожному випадку порушується відповідна справа. Я, як ніхто зацікавлений, щоб кожен кілограм сміття, за який ми платимо кошти, був належно захоронений», — наголосив мер Львова.

Нагадаємо, Європейське екологічне бюро вважає проект сміттєзаводу у Львові застарілим.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів