У Львові більшості МАФів дозволили працювати. Меншість обурилась і хоче палити шини

21:57 8 вересня 2020 р.

Фото до новини

До кінця 2019 року у Львові функціонували 1 569 малих архітектурних споруд. Однак у грудні, після численних перевірок, мерія внесла до «чорного списку» 300 з них. Близько 100 об’єктів знесли, іншим дали термін на виправлення тих чи інших порушень – саме так вирішили депутати на пленарному засіданні ЛМР.


Відео: Львівський пресклуб

А нині близько 150 підприємці виходять на акції протестів, погрожуючи перекривати дороги і палити шини. Вони кажуть, що всі недоліки усунули і хочуть знову займатися підприємницькою діяльністю. Натомість отримують від ЛМР не дозволи, а  «листи щастя» з вимогою демонтувати МАФ, пише DailyLviv.

Підприємці скаржаться, що це – цілеспрямована руйнація малого торговельного бізнесу у Львові на догоду власникам супермаркетів.

У Ратуші запевняють, що не зазіхають на малий бізнес і не хочуть його руйнувати. А лише боряться в такий спосіб із торгівлею алкоголем  та дбайливо прагнуть дати мешканцям міста більше простору біля їхніх домівок.

Таку позицію мерії озвучив заступник голови Львівської міської ради Любомир Зубач на засіданні «Чи потрібні Львову МАФи і на кого вони працюють?» у Львівському пресклубі:

- Ми, звичайно ж, з повагою ставимось до міських підприємців. Звертаю вашу увагу, що в грудні минулого року прийнято ухвалу, якою продовжено договори з підприємцями не на рік, а на три роки. Тобто, доброчесні підприємці продовжують працювати. Але ті, які порушували закон, які торгували алкоголем і незаконно займали зайву територію або оформляли право власності на тимчасові споруди, мають припинити свою роботу. Крапка.

На думку Любомира Зубача, звинувачувати у такому рішенні міського голову і його команду неправильно, бо рішення приймали не вони.

- Це було рішення депутатів, колективне рішення сесії Львівської міської ради. Це було правильно. МАФ – це є залишок з 90-х років. Це – наголошую – тимчасові споруди. А нам треба дивитись у майбутнє. Ніде в цивілізованій країні Європи немає такої кількості тимчасових споруд. Життя так чи інакше розставить все на свої місця. Крім того я вважаю, що нам треба рахуватись з думкою львів'ян. А 90% львів'ян кажуть, що у місті має бути простір. На тротуарах мають бути місця для відпочинку, а не тимчасові споруди.

Він також пояснив, що мова йде не про всі малі архітектурні споруди Львова, а  лише ті, які були вилучені із загального списку за ті чи інші порушення у грудні минулого року:  

- Йдеться про 200 МАФів, які були вилучені з загальної кількості 1569 за певні порушення. А також 100 — ще ті тимчасові споруди, які раніше були вилучені депутатами, і ще по інерції стояли. Суб'єктам підприємницької діяльності надали можливість звернутись до робочої групи з обґрунтуванням включення їх до комплексної схеми. За наявності обгрунтованих висновків робочої групи, вони можуть бути окремою ухвалою повернуті. Робоча група засідала кілька разів, і по певному переліку споруд було досягнуто порозуміння. А ті, хто порушив закон, мають нести відповідальність.

Така заява заступника Андрія Садового викликала обурення інших спікерів цього засідання, які не приховували своїх емоцій.

Підприємиця і кандидатка в депутати ЛМР від партії “За майбутнє" Марія Марущак звинуватила представника міськради у наданні неправдивої інформації.  

- Неправда, що 90% львів’ян не хочуть бачити магазинчики біля своїх домівок, адже за дослідженням соціологічної групи «Рейтинг», близько 40% жителів міста здійснюють там покупки. Але найбільше мене вражає цинізм влади, яка своїми постановами і дедалі новими правилами спочатку робить все, щоб закрити якомога більше МАФів, закриває їх, потім обіцяє проблемним підприємцям відновити дозвіл на торгівлю, але коли ті виконують свою частину домовленостей – у міськраді забувають про свої обіцянки. У нас є понад 150 МАФів із проблемного списку, які повністю усунули всі недоліки в роботі. Чому ви навіть слухати не хочете про те, щоб вони працювали, адже порушуєте власну ухвалу, яку депутати прийняли за сесії?  – обурилась вона.

Марія Марущак каже, що інакше, як спонуканням підприємців до корупції, пояснити такі дії чиновників не може:

- Ми ходили на засідання робочої групи, де нам до останнього дня не давали прочитати оновлений список. Ми намагалися дізнатись бодай щось, ми оббивали пороги кабінетів. Це знущання над людьми. Ви бачили під час пікету літню жінку, яка плакала через те, що 30 років торгувала у МАФі, а тепер не має чим себе прогодувати? Ви хоч розумієте, що викидаєте на вулицю сотні людей: підприємців і найманих працівників, які не мають грошей на хліб?!

Підприємець Ігор Микуш зауважив, що від такого рішення мерії зазнали збитків не лише безпесередньо працівника МАФів, але й дрібні підприємства і ферми, які виготовляють молочні  продукти, ковбаси, вирощують овочі.

- Ці люди не мають змоги давати свій товар у супермаркети, бо йдеться про малі об’єми, конкурувати із великими фірмами вони не можуть, - пояснив він. - Але в дрібних магазинах ця свіжа і натуральна продукція користується великим попитом. Якби її було невигідно продавати – МАФи позакривались би самі по собі, бо власники зазнали б збитків. Ви у мерії обдурюєте львів’ян, коли кажете, що закриваєте лише алкомаркети і заклади ломбардного типу. Подивіться – зараз магазини з продажу алкоголю і всілякі ломбарди та «швидкогроші» і «копієчки» масово перемістились з МАФів до будинків.

Якщо влада хоче дати львів’янам більше простору і позбутися застарілих архітектурних форм, то спочатку мала би створити робочі місця для тих, хто постраждає від демонтажу МАФів.

- Створіть чесну конкуренцію, привабте людей гарними зарплатами у новостворених закладах торгівлі, зробіть так, щоб вони радісно полишили МАФи і побігли туди працювати. Але ж ви вмієте лише руйнувати, а не будувати, – обурююється підприємець.

Цю думку підтримав активіст партії "Варта" Олег Молдавський.
 

- МАФи мусять бути, бо це хліб для багатьох людей, і це щорічний багатомільйонний бюджет міста, адже вони сплачують податки, –  вважає він. - Є порушення- вживайте заходів, виправили- нехай працюють. Я розумію, що є обгрунтовані нападки на МАФи. До таких порушників вживайте заходів, але чому повинен постраждати той, хто хоче працювати за правилами? Я вважаю, що МАФи не повинні бути на в’їзді у місто, бо це негарна «візитівка». Але, з іншого боку, я розумію, що люди у цих районах мають десь працювати. І я погоджуюсь, що, перш ніж позбавляти їх роботи, треба запропонувати іншу.   

Генеральний директор ЖБК "Ваш дім", член партії "Голос" Володимир Гаразд погоджується з тим, що часто МАФи є хаотичними і безсистемними, і що подекуди торгують вони не тією продукцією, яку декларують.

- Але чому не розглядають окремо кожну справу? Чому не можна систематизувати МАФи замість того, щоб піддати їх масовому знищенню?
Щодо «спадку 90-х», то Володимир Гаразд так коментує ситуацію:

- Так сталося, що на той час МАФи росли, мов гриби. Їх зводили часто у недоречних місцях. Але чому за стільки років керування містом влада лише тепер вирішила враз навести порядок? Треба сідати за стіл переговорів із підприємцями і знаходити спільну мову. Але діяти з позиції сили неприпустимо, - сказав він.

Дискусія у Львівському пресклубі зачепила за живе жителів міста, які долучились до неї у соцмережах. Цікаво, що більшість з них підтримують підприємців, а не політику міської влади.

Зокрема, користувачка Facеbook Юліанна Кандя вважає, що МАФи для Львова мають не лише комерційне значення. 

«МАФ  –  це не лише бізнес, але й атмосфера, колорит, така собі психологічна допомога для мешканців мікрорайончику. Для нас, львів'ян, а не туристів. Кому, як не продавцю у МАФі розповідають про свій день, здоров'я, настрій, погоду, чоловіка, дітей, владу?... Точно, що не касиру в супермаркеті. У кого позичають до пенсії чи зарплати хліб, молоко, памперси? У продавця у МАФі. Точно не в супермаркеті. Хто бере на роботу пенсіонерів, інвалідів, які живуть біля мафів? Теж у МАФи», - написала вона.

А користувач Богдан Рабешко порадив чиновникам мерії не руйнувати малий бізнес, а підтримувати його, причому не декларативно, а на ділі.

«Запитання до пана Зубача: які реальні кроки, крім декларацій, міська влада Львова зробила для підтримки малого бізнесу у Львові під час карантину? Тільки не кажіть про відміну сплати єдиного податку (нульову ставку), бо це рішення тільки декларативне, податкова не має інструкцій по імплементації цього рішення. А всіх підприємців, які повірили в це, автоматично записує до ФОПів, які мають податкову заборгованість. Зі всіма санкціями, що звідси випливають», – написав він у своєму пості.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів