Ціни на оренду помешкання у Львові підскочили за останні дні

11:39 20 лютого 2022 р.

Фото до новини

Ринок нерухомості відреагував на події останньому тижні – лише за кілька днів у цінах на оренду помешкання зафіксували суттєві зміни.

Ріелтори констатують: ціни на оренду нерухомості у Львова збільшилися на 15-20%. При цьому критично швидко – лише за кілька днів. Кількість охочих перебути складні часи у столиці Галичини – чимало, інформує NTA, пише Dailylviv.com.

Жанна – родом із Мелітополя, а живе у Києві та Львові. Саме тут почувається безпечніше. Каже, хоч і не ріелтор, утім тільки за останній місяць до неї вже звернулися 15 людей по допомогу: знайти житло для оренди чи купівлі.

«Знайома з Мелітополя просила з’ясувати чи можна щось у Львові купити за 20 тисяч доларів, аби перевезти всю свою сім’ю сюди. Вони живуть за 100 кілометрів від військових подій, це дуже ризиковано залишатися там. Інша сім’я з Києва попросила мене знайти одну квартиру в оренду і дім під Львовом», – розповідає медіаконсультантка, яка переїхала з Києва до Львова і допомагає друзям знайти житло у місті Лева Жанна Шевченко.

План «А», а саме переселення у Львів, запустили в багатьох ІТ-компаніях. Працівникам із регіонів, де є загроза нападу, пропонують переїхати до західних областей країни або ж до Європи. Однак, кажуть, зайвої паніки наразі нема. Охочих на переселення поки не багато.

«Ми готуємо для них робочі місця в офісі. Допомагаємо із переїздом, шукаємо житло та покриваємо перші витрати, вартість дороги», – розповідає головний виконавчий директор у ІТ-компанії Оксана Скомська.

Також завчасно обговорили можливість працювати дистанційно. Згодом проведуть лекцію для працівників щодо надання домедичної допомоги.

«Чому так акцентуємо, що треба зберігати спокій? Бо ми працюємо, сплачуємо податки. А від цього також залежить і функціонування ЗСУ, всієї країни. Акцентуємося на тому, щоб робота не припинялася», – додає головна виконавча директорка в ІТ-компанії Оксана Скомська.

Більшість людей, каже ріелторка Тетяна Мурадова розуміють, що напруга рано чи пізно спаде, тож орендують помешкання здебільшого на 2-3 місяці. Місяць проживання у Львові їм обходиться в середньому 400-500 доларів. До прикладу, в польському Вроцлаві ціни від Львова не дуже відрізняються. А от у Кракові в середньому місяць проживання обійдеться у 700-800 доларів.

«Умовно клієнтів можемо поділити на дві категорії: це окремі особи або пари, яких керівництво відправляє до Львова, щоб перебути неспокійні часи сам тут. І друга категорія клієнтів – великі сім’ї. Або дві сім’ї. Друзі, наприклад», – розповідає ріелторка Тетяна Мурадова.

Хто заможніший чи коли кілька родин кооперуються до спілки – розглядають варіант оренди цілого будинку. Цікавляться такою пропозицією мешканці і східних областей, і центральних. Здебільшого це ті, хто є гнучким до змін у житті. Це підприємці та айтівці.

І економісти, і ріелтори прогнозують, що після зникнення загрози російського вторгнення, ситуація із цінами на ринку оренди стабілізується. При цьому наголошують: економічні наслідки така ситуація для України матиме. Наприклад, іноземці вже виставляють на продаж свої квартири. А дехто відмовляється від своїх попередніх планів вести будівництво на Львівщині. До прикладу, підприємства чи заводу.

«З одного боку, йде нагнітання і це змушує переїжджати людей, посилювати попит на житло. А з іншого – відтік інвесторів, адже інвестиційний клімат погіршився в Україні», – коментує ситуацію на ринку нерухомості економіст Ігор Лисий.

«Люди, які мислять раціонально, певний час побудуть у Львові. Натомість ірраціональні, на яких впливає паніка, їхатимуть аж за кордон. Зрештою, ринок стабілізується. Просадки великої не буде», – додає ріелторка Тетяна Мурадова.

Водночас ціни на придбання нерухомість у Львові за ці кілька днів не зросли. Натомість квадратні метри дорожчали впродовж останніх кількох місяців – ще з кінця 2021 року. Одна із причин – попит на купівлю помешкання у Львові мешканцями інших областей, які таким чином вкладають заощаджені кошти.

Також на вартість «квадратів» вплинуло подорожчання енергоносіїв, будівельних матеріалів, податки.

Які найдорожчі квартири у Львові, а найдешевші - в Одесі

Міськрада радить не купувати квартири у 30 новобудовах Львова (перелік)

В Західній Україні - бум на ринку продажу нерухомості

Попит на нерухомість у західних областях кардинально зріс у вихідні: що купують-орендують

Як перевірити забудовника за допомогою відкритих даних

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів