Три галузі заробили в агросекторі найбільше

18:30 23 грудня 2019 р.

Фото до новини

Агросектор, який для України є одним із стратегічно важливих напрямків економіки, найбільший виторг генерують у сегменті «рослинництво».

Аграрії найбільше грошей отримують саме на тому, що може дати земля. Які категорії цього сектору економіки вийшли в лідери – дослідили аналітики системи YouControl. ТОП був сформований за загальним виторгом всіх підприємств України, у якихзазначена одна із категорій агроринку як основний КВЕД.

Із ТОП-10 сільськогосподарських категорій найвищий сумарний виторг компаній за 2018 р. - у тих, які вирощують зернові, бобові культури та насіння. Та ще більше вражає те, що представники цього напрямку заробили приблизно в три рази більше, ніж компанії з дев’яти інших ТОП-агрокатегорій разом узятих. Підтверджує такий успіх і те, що серед ТОП-20 агропідприємств половина займається саме вирощуванням згаданих рослинних культур. Серед них найпотужніші – “Зернопродукт МХП”, “Дружба-Нова”, “Енселко Агро” та “Форест Санрайз”.

На другому місці за обсягом виторгу в сільськогосподарському секторі з величезним відривом від лідерів приблизно в сім разів опинилися підприємства, які вирощують свійську птицю. В ТОПі агрокомпаній за 2018 рік 9 із 20 місць дісталися саме представникам цієї категорії. Серед них - “Вінницька птахофабрика”,  “Миронівська ПФ”, “Агрохолдинг Авангард”, “Комплекс Агромарс”, “Ясенсвіт” та інші.

На третій сходинці серед агрокатегорій із найбільшим витргом розмістилися підприємства, які займаються розведенням свиней.

В тому, що в беззаперечні лідери вийшла категорія “Вирощування зернових, бобових і насіння олійних культур”, відіграла роль і кількість компаній, які до неї належать. Так, виторг у понад 420 млрд грн згенерували аж 38 тис. підприємств. Як і у випадку з грошима, ця цифра в рази, а точніше у вісім разів, перевищує показники усіх інших категорій із ТОПу. Найменшою ж кількістю компаній (всього 52-ма) представлений напрямок “Оброблення насіння для відтворення”. Серед ТОП-20 агропідприємств третю сходинку посідає саме “Лебединський насіннєвий завод”, що належить до цієї категорії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів