Тендер на будівництво сміттєзаводу у Львові посунули на два місяці

10:27 27 грудня 2017 р.

Фото до новини

Фахівці французької компанія «Еgis» оцінили вартість рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах орієнтовно у 28,58 млн. євро. А будівництво комплексу механіко-біологічної переробки сміття, на думку «Egis», може коштувати приблизно 37,87 млн. євро. Техніко-економічне обґрунтування цих робіт французи зроблять Львову безкоштовно.


Відео: Львівський прес-клуб

Таку відповідь на запит Львівського прес-клубу надав заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак. Її оприлюднили 26 грудня під час засідання Львівського прес-клубу на тему «Що Львів уже зробив для будівництва сміттєзаводу та рекультивації сміттєзвалища в рамках проектів, які фінансують ЄБРР та ЄІБ? Проблеми, які постають».

Нагадаємо, що Львів запланував взяти 110 млн євро банківських позик – 35 млн євро від Європейського банку розвитку і реконструкції та 75 млн євро від Європейського інвестиційного банку – для  вирішення проблеми з утилізації твердих побутових відходів та рекультивації майже 60-річного сміттєзвалища. З цих коштів лише 10 млн євро ЄБРР надає як безповоротну, грантову, допомогу. А решту грошей Львів буде повертати з відсотками.

Але якщо французька компанія «Egis» оцінює вартість вирішення сміттєвої проблеми Львова у 66,45 млн євро, то навіщо  брати кредит у сумі 110 млн євро?

- Ми плануємо зменшити суму позики до 55 млн євро. Це передбачено документами, які ми вже подали до банку, - каже Вадим Ноздря, керівник ЛКП «Зелене місто», що спеціально створено Львівською міськрадою для вирішення проблеми ТПВ у Львові.

Принагідно Вадим Ноздря пообіцяв найближчим часом надати журналістам копії цих поданих документів. 

На думку еколога МБО «Екологія-Право-Людина» Алли Войціховської, ця сума зменшилася тільки завдяки контролю з боку громадськості та преси, які ставлять владі незручні запитання та вимагають на них відповідей. Під час попереднього засідання в Прес-клубі на цю тему експерти з’ясували, що місцева влада має намір використовувати для утилізації сміття дорогу технологію – виробництво з твердих побутових відходів RDF -палива, яке, на жаль,  нема куди прилаштувати.

Тоді екологи на прикладі Литви, яка пішла цим шляхом і торік потрапила у сміттєвий колапс, продемонстрували, що це – неефективне вкладення коштів, і воно не вирішить сміттєвої проблеми.

Львівська влада вже відмовилася від тієї ідеї. А якщо так, то й кошторис майбутнього заводу має бути скоригований у бік зменшення, вважають експерти.

- Якщо наш майбутній завод не передбачає виготовлення RDF-палива, то навіщо нам вкладати 37 млн євро, щоб робити термічне оброблення побутових відходів без стабілізації органічної фракції, щоб їх далі возити на полігон і захоронювати? Доцільніше встановити сміттєсортувальні лінії, а не механічну та термічну обробку цих відходів. Я думаю, що в такому разі і ця сума - 55 млн євро - ще зменшиться, - вважає Алла Войціховська.

З нею погодився і експерт  Олег Гайовишин. На його думку, перше, на що варто звертати увагу та куди вкладати кошти місту – це в сортування сміття.

- До трагедії, яка сталася у Львові (загибель у 2016 році рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі - ЩЛ), нашому підприємству вдавалося відбирати щомісяця до 20 тонн пет-пляшок. Ними, якщо спробувати собі уявити, можна засипати площу Ринок майже під саму вежу, - згадує колишній керівник фірми «AVE-Львів».

Підтримав пропозицію еколога і член постійної комісії з питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради, адвокат Роман Іванців.

- Поставити дві сортувальні лінії і почати з цього процес – це, порівняно, недорого. В Кракові одна така лінія вартувала 10,5 млн євро. Такі кошти Львів може знайти і в своєму бюджеті. Можна вкласти величезні кошти, а воно не буде працювати. Як це зробили в Гданську, коли вони побудували комплекс за величезні кошти, який зараз не працює, - говорить Роман Іванців.

Усі експерти радять починати роботу не з будівництва сміттєпереробних комплексів, а з рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах та побудови нового полігону для сміття.

Власник підприємства, яке працює з ТПВ, Богдан Михалусь  оцінив обсяг робіт на сміттєзвалищі в Грибовичах.
- 28 млн євро, на які оцінили фахівці з компанії «Еgis» рекультивацію звалища,  це – дуже-дуже близька цифра до того, що потрібно туди вкласти, - вважає Богдан Михалусь.

На сайті ЄБРР є інформація про проект «Lviv Solid Waste Project», за яким банк надаватиме позику Львову, починаючи з 1 вересня 2017 року, і закінчуючи 1 вереснем 2018 року. Тут також зазначено, що в 4 кварталі 2017 року мали би відбутися тендерні закупівлі за цим проектом. За кілька днів цей строк спливає.

Проте, за словами Вадима Ноздрі, жодних тендерів ще не було оголошено, і він пояснив причину затримки.

- На останньому засіданні Львівської міської ради депутати надали ЛКП «Зелене місто» дозвіл на розроблення проекту землеустрою. І поки ми будемо розробляти проект землеустрою та не отримаємо містобудівні умови, ми не зможемо оголосити тендер, - керівник ЛКП «Зелене місто» каже, що строки проведення тендерів буде посунуто на два-три місяці.

Нагадаємо, ще до минулого тижня у міській раді Львова мали намір будувати цей завод на території львівської ТЕЦ-2.  І ЛКП «Львівтеплоенерго», якому належить ця електростанція, вже навіть уклало договір з харківським ПрАТ «Важпромавтоматика» щодо проектування будівництва сміттєпереробного комплексу. Цей документ був оприлюднений на засіданні Львівського прес-клубу 11 листопада.

За ці роботи Львів заплатив ПрАТ «Важпромавтоматика» 490 тисяч гривень. Це також зазначено у відповіді, яку отримав Львівський прес-клуб за підписом Сергія Бабака. Але минулого тижня Львівська міська рада змінила ділянку, на якій має постати сміттєвий комплекс: замість території, де розташована ТЕЦ-2 – на майданчик на вулиці Пластовій, де є очисні споруди ЛКП «Львівводоканал».

Вадим Ноздря  натякнув, що до договору між ЛКП «Львівтеплоенерго» та ПрАТ
«Важпромавтоматика», постало дуже багато зауважень. Тому зараз місто намагається дотриматися всіх нормативів та вимог закону.

Голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков наголосив, що на цей момент Львів повернувся до «нульової крапки» у вирішенні сміттєвої проблеми.

Нагадаємо, що Залізничний відділ поліції розслідує зловживання під час закупівлі послуг з проектування будівництва сміттєпереробного комплексу комунальним підприємством «Львівтеплоенерго». На думку слідчих, уклавши два прямих договори на ці роботи, теплоенерго уникло проведення конкурсних торгів. Про це стало відомо з ухвал суду, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

- У нас всіх уже були технічні умови, і ми коментували будівництво заводу на ТЕЦ. На той проект були витрачені певні кошти. Тепер нам змінили попередню ділянку на ділянку на вулиці Пластовій. І треба розробляти новий проект. Тому що будь-який проект прив’язується до конкретної ділянки. В цій ситуації дуже важко щось коментувати, тому що ми не бачимо проектів. Ми тільки бачимо, що витрачають гроші на проекти. Коли ми дивимося презентації, то там все дуже гарно. Коли ми починаємо піднімати документи, то ми бачимо, що в ТЕО було завдання «розробка котлів для спалювання сміття на ТЕЦ-2». Чи залишилась ця ідея? Чи, може, ми на Пластовій будемо сміття готувати до спалення, а на ТЕЦ – таки будемо спалювати? Коли ми питали, чому проект розробляє підприємство, яке ніколи не проектувало сміттєспалювальних заводів, нам відповідали: «Тому, що це територія ТЕЦ-2». Тепер ми змінили територію, отже будемо шукати нового проектанта? – у юриста-еколога Дмитра Скрильнікова більше запитань, ніж відповідей.

За словами члена постійної комісії з питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради Романа Іванціва, зараз місто використовує не кредитні кошти, а гроші з власного бюджету.

- Кредитні кошти місто не використовує.  Є декларація про те, що ЄБРР готовий надати певну суму коштів для фінансування певних проектів. Які це проекти і скільки будуть коштувати – потрібно мати проектну документацію. Але ключове питання – під які технології ми будемо використовувати? – депутат міськради теж хоче почути конкретні відповіді.

Довідка
ГО «Львівський прес-клуб» реалізує однорічний проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах. Проект відбувається за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів