Суд заборонив Львівгаз збуту виставляти споживачам платіжки за газ

19:20 23 лютого 2021 р.

Фото до новини

Найбільшому постачальнику газу Львівської області, компанії «Львівгаз збут» заборонили виставляти рахунки населенню за спожитий газ. Таке рішення ухвалив Окружний адміністративний суд Києва за позовом державної компанії «Нафтогаз України» до НКРЕКП, «Львівгаз збуту» та низки інших газопостачальних компаній з групи «Регіональна газова компанія» Дмитра Фірташа.

Про це інформує Zaxid.net, пише Dailylviv.

Як йдеться в ухвалі про забезпечення адміністративного позову, львівському газопостачальнику заборонено нараховувати плату за газ побутовим споживачам за період від початку 2018 року до січня 2021 року включно.

У заяві «Нафтогазу» вказано, що впродовж останніх трьох років газопостачальні компанії, зокрема «Львівгаз збут», сукупно заборгували йому 23,3 млрд грн за газ, який отримали за регульованою ціною через механізм ПСО для потреб населення.

На переконання державної компанії, газзбути намагаються уникнути сплати боргу перед «Нафтогазом» через виведення їхнього єдиного активу – дебіторської заборгованості побутових споживачів за природний газ, що унеможливить повернення боргів.

Як йдеться в заяві, у вересні 2020 року було зареєстровано 16 нових компаній з назвами, схожими на чинні газзбути з групи РГК, зокрема ТОВ «Львівгаз-збут», схожий з найбільшим постачальником газу на Львівщині ТОВ «Львівгаз збут». Водночас старі і нові компанії мають спільне місце знаходження юридичної особи, одних керівників та однакові види діяльності. При цьому НКРЕКП своєю постановою №186 від 03.02.2020 вже видала низці нових газзбутів ліцензії.

«Наведене підтверджує доводи НАК «Нафтогаз України» про вчинення заходів, спрямованих на уникнення відповідальності за порушення грошових зобов’язань і сплати боргу за отриманий природний газ, зокрема, виведення дебіторської заборгованості побутових споживачів за природний газ, що призведе до порушення законодавства на ринку природного газу і унеможливить повернення заборгованості НАК «Нафтогаз України», – йдеться в позові.

У підсумку суд частково задовольнив вимоги державної компанії, заборонивши «виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року» 16 газзбутам, зокрема «Львівгаз збуту».

23 лютого компанія поширила заяву, в якій вказала, що вважає ухвалу суду необґрунтованою та оскаржуватиме її.

«Обмежуючи постачальників у праві виставляти платіжні документи за спожитий газ, суд впливає на стабільність постачання газу побутовим споживачам. Позбавлення постачальників такого права суперечить Закону України «Про ринок природного газу», Правилам постачання природного газу, Типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам і Ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з постачання природного газу», – йдеться в повідомленні «Львівгаз збуту». Компанія також закликала споживачів сплатити вже нараховані суми за спожитий газ.

Ухвала наразі не набула чинності, оскільки відповідачі ще мають час на апеляційне оскарження.

«Львівгаз збут» повідомляв, що жителі Львівщини заборгували йому 2,56 млрд грн.

У Львові відмикають цілі будинки від газопостачання через одного боржника

Газзбути не отримають компенсації за газ, який продаватимуть по 6,99 грн

Львівгаз збут підозрюють у завищені ціни газу на 2-2,5 грн/м3. Доведену переплату можна буде повернути подвійно

Подвійна бухгалтерія: облгаз і надалі рахує куби, а Нафтогаз - гроші

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів