Сьогодні у Львові відкриють єдине в Україні регіональне представництво ЄБРР

09:26 2 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: lvivnews.info

Як повідомили у вівторок «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, зокрема операційний офіс Європейського банку реконструкції та розвитку урочисто відкриватиме його перший віце-президент Філіп Беннетт.

У прес-службі міської ради повідомили у вівторок «Щоденному Львову», що сьогодні на вулиці Дудаєва, 20 урочисто відкривають єдине в Україні регіональне представництво Європейського банку реконструкції та розвитку. У повідомленні також конкретизують:

«Як зазначає старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов, початково офіс займатиметься лише реалізацією Програми підтримки розвитку малого та середнього бізнесу на всьому Західному регіоні Україні, проте очікується, що поступово він візьме на себе більші повноваження і буде функціонувати як повноцінний офіс ЄБРР. На відкриття офісу до Львова приїхали перший віце-президент ЄБРР Філіп Беннетт, директор Програми підтримки розвитку малого і середнього бізнесу Шарлотт Ру, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер та інші представники Банку.

Після відкриття, в приміщенні білої зали ЛМР керівництво ЄБРР та Львівської міськради підпишуть договір реструктуризації кредитів Банку для реалізації проектів модернізації транспортної інфраструктури міста з ЛКП «Львівелектротранс» та «Львівавтодор». Нагадаємо, відповідне рішення щодо затвердження покращених умов обслуговування кредитів було прийнято на минулій сесії міськради, 20 листопада.

ЄБРР розпочав свою діяльність в Україні у 1993 році. У 1997 році почав фінансувати приватні проекти у Львові.

Серед перших – «Світоч», компанія «Українська хвиля», Кредобанк (тоді ще – Західно-Український комерційний банк, ЗУКБ), Галнафтогаз, Форум Львів. З 2008 року Банк почав фінансувати уже муніципальні проекти Львова.

Серед клієнтів – «Львівавтодор», «Львівелектротранс» і «Львівтеплоенерго». З 1997 до кінця 2014 року Банк історично підписав у Львові проектів на загальну суму, що становить 250 млн євро, з яких 190 – проекти в приватному секторі, а 60 – муніципальні проекти.

Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, Львів – чи не єдине місто в Україні, яке реалізовує стільки різних проектів у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку. Ця співпраця корисна для міста, бо, окрім коштів, воно отримує фахову допомогу, міжнародні стандарти роботи і культуру виробництва. Андрій Садовий розповів також:

«Я всім у нашій державі рекомендую працювати з Європейським банком реконструкції та розвитку, бо це висококласна команда фахівців, яка розуміє специфіку країни, з якою працює. Банк має одні з найдешевших грошей, які можна позичити на ринку.

Головне для України, де великою проблемою є корупція, – це максимальна прозорість і відкритість діяльності банку. Всі тендерні процедури, які відбуваються за кошти ЄБРР, проходять, враховуючи підписану між Україною і Банком угоду, за європейським законодавством. Коли роботи здають в експлуатацію, то перевірку проводить незалежна компанія. Культура виробництва – це дуже важливо для України. 

Ми достатньо багато змогли зробити у співпраці з Банком за минулий рік: і ремонти доріг, і модернізацію наших підстанцій на «Львівелектротранс», і великий проект, який зараз на початковій стадії реалізації, – це система теплопостачання міста і модернізація. Ми маємо угоду на 20 млн євро, а також 10 млн євро гранту. Наступні проекти – це співпраця з нашим підприємством «Львівводоканал».

Після очистки стоків залишається мул. Ми будемо спільно продукувати цілу систему обладнання, яка буде цей мул переробляти. У результаті будемо мати свою власну енергію на підприємстві. 

Фахова команда, міжнародні стандарти і культура виробництва – це надзвичайно важливі чинники, які спонукають нас мати прямі і дуже стабільні відносини з Європейським банком. Відкриття Банком у Львові свого представництва дасть можливість і міським структурам, а головне – підприємницьким структурам Львова, Західної України мати близький доступ до європейських коштів.

Отримуючи їх, ми можемо отримувати гранти, а також хорошу технічну допомогу, консультації найкращих фахівців, які реалізовували проекти в багатьох інших країнах світу. Це надзвичайно великий досвід».

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні, що вкладає близько 1 млрд євро в економіку держави щороку. Серед найбільших проектів Банку – модернізація мережі доріг та громадського транспорту, будівництво трамваю на Сихів, модернізація системи теплопостачання, реконструкція очисних споруд та будівництво станції переробки мулу.

Станом на кінець жовтня 2014 року ЄБРР підписав 337 проектів в Україні, на загальну суму 9,8 млрд. євро».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів