Садовий перекладає і шліфує бруківку на площі Ринок, щоб зробити її доступною

17:48 18 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні, 18 жовтня, на площі Ринок стартували роботи з облаштування «доріжок доступності» для потреб маломобільних осіб.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Працівники Львівського шляхоремонтного підприємства розпочали роботи на перехресті площі Ринок та вулиці Сербської. На першому етапі робіт заплановано облаштувати доріжки з фасадної сторони площі Ринок. Усі роботи проводять за кошти українських та іноземних благодійників.

Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова, наголошує, що переформатування площі Ринок для потреб маломобільних – це лише частина великого комплексу робіт з доступності, які проводять у місті. Йдеться про забезпечення інклюзивності різних закладів: комерційних, міських комунальних і державних. Про інклюзивність не лише ззовні, а й всередині закладів, в тому числі щоби люди на кріслах колісних могли скористатися, наприклад, інклюзивним санвузлом у ресторані. Також і про переформатування громадських просторів міста.

«У зв’язку з повномасштабною війною і тим, що Львів став гуманітарним хабом і зосередив велику кількість поранених, які проходять реабілітацію та лікування в місті, – понад 15 тисяч людей пройшло лікування тільки торік в нашій лікарні. Ми розуміємо, що є величезний запит зробити доступним та зручним наш громадський простір міста. З чого почати, як не з площі Ринок. Насправді на периферії міста часто інклюзивність краще забезпечена: хідники і пониження в останні роки досить масштабно облаштовували. А от у центрі, на площі Ринок, маємо брук. Львів’яни люблять бруківку, вона історично притаманна, це такий ландшафтний дизайн-код. Але сьогодні потрібно, щоб естетика була поєднана з інклюзивністю, з рівним покриттям.

Читайте також: Австрійську бруківку зі Львова продають за кордон, – активісти

Є багато способів забезпечити інклюзивність, але ми зважаємо на характер площі і хотіли зробити це мінімальними зусиллями, коштом і часом. Насправді вийшли на доволі цікаве рішення: зрізання самої бруківки та її шліфування до гладкого рівня без вигину, щоби колесо йшло рівно без проблем по чинній бруківці. Тобто товщина її залишиться тією самою, в середньому близько 17 сантиметрів, лише йдеться про верхню частину, яка і спричиняє дискомфорт. На площі Ринок вже працюють працівники Львівського шляхоремонтного підприємства, які знімають брук, після того його оброблять і повернуть назад. Тобто не йдеться про достеляння нового матеріалу», – розповів Антон Коломєйцев.

Такий досвід Львів перейняв від кількох європейських міст. Наприклад, у місті-партнері Львова Фрайбурзі так само, відшліфувавши чинну грубу бруківку, забезпечили доступність старої Ратуші та основного собору на площі.

«Ми говоримо про вхід в Ратушу, де є грубий брук просто перед входом, і неможливо на кріслі колісному заїхати до Ратуші чи Центру надання адміністративних послуг. Також будуть зроблені інклюзивні переходи. Десь понижуємо бордюр, десь доставляємо мозаїки, тобто робимо понижені комфортні переходи, якими будуть користуватися львів’яни. З колотої бруківки зробимо тактильну смугу перед входом, щоб направити людей з вадами зору на вхід до Ратуші.

Я хочу наголосити, що це буде зручно перш за все для людей на кріслах колісних: і для ветеранів, і для цивільних, які втратили кінцівки і мають травми спини. Але так само це буде зручно і татові, який йде з дитячим візком, і людям з валізами. Тобто насправді ми говоримо про те, що площа стане доступною для більшості львів’ян», – наголосив Антон Коломєйцев.

«Роботи розпочали з вулиці Сербської. Звідси ми зможемо легко переміститися на протилежну сторону до вул. Руської і рухатися до входу до Львівської міської ради. Перед входом у Ратушу також буде облаштоване рівне покриття, і далі можна буде рухатися в напрямку до пл. Катедральної, а звідти облаштуємо перехід до вул. Галицької. Ось такі плани на цей рік. Однак проєкт передбачає і роботи з тильної сторони Ратуші, а також плануємо в майбутньому такий метод впроваджувати і на інших вулицях», – розповів Орест Тимчишин, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

На облаштування «доріжок доступності» залучають цільові кошти українських та міжнародних партнерів. Вони передбачені виключно на програму забезпечення інклюзивності.

"Сьогодні є, наприклад, спецфонд у Рейк’явіку, заснований ІТ-фахівцем, який сам пересувається на кріслі колісному і велику увагу приділяє інклюзивності. Його програма стала настільки популярною, що він став відомий на всю Європу і зараз реалізовує подібні ініціативи в Парижі, в Стокгольмі. Його фонд оплачує ці рішення. Також є ряд інших фондів міжнародних і українських, які будуть долучатися.

Це  цільові кошти, які ми не можемо витрати ні на що інше. І так само люди на кріслах колісних не будуть чекати на завтра. Це ті люди, які захищали нас і віддали своє здоров’я для захисту батьківщини. Сьогодні наше завдання забезпечити їх мінімальні потреби у пересуванні містом», – наголошує головний архітектор Львова.

Роботи з облаштування елементів доступності у Львові тривають давно. Тільки цьогоріч провели пониження понад 600 пішохідних переходів, де були бордюри, і на понад 500 пішохідних переходах встелили тактильну плитку. Також у місті продовжує діяти Програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних та осіб з інвалідністю з порушенням зору І групи. Програма прийнята у 2018 році. І, завдяки програмі, з 2018 по 2021 рік було встановлено 33 підіймачі у житлових будинках. У 2022 році роботи були призупинені через війну, а вже цього року їх відновили.Нагадаємо, у Львові триває навчання з доступності та безбар’єрності. Тиждень навчань «Послуги без бар’єрів» покликаний навчити близько 300 працівників надавачів послуг у місті задля досягнення інклюзії. Також у місті навчають доступності готельєрів та рестораторів.

Нагадаємо, у липні Президент України Володимир Зеленський, апелюючи до представників місцевої влади у вечірньому зверненні, сказав: "Бруківка, прикрашання міст, фонтани почекають – спочатку перемога".

Читайте такожКубометри австрійської базальтової бруківки знайшли на подвір'ї вишу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів