Садові будинки переведуть у житлові, а житловий - у садовий, - законопроєкт

12:18 19 квітня 2021 р.

Фото до новини

В Україні майже 3 млн громадян використовують понад 200 тисяч га землі, що була надана для садівництва та городництва. На цих ділянках споруджені й скромні садові будиночки, і розкішні дачі.

Проєкт закону «Про садівництво та городництво в Україні» (№5357) має на меті врегулювати відносини користувачів і власників ділянок для садівництва й городництва, пише Dailylviv.

За законопроєктом усі такі садівницькі товариства мають стати неприбутковими об’єднаннями громадян, а його члени набудуть однакових прав і обов’язків. Зокрема — платити внески на утримання органів товариства, спільних споруд тощо. Причому незалежно від того, чи погодяться вони увійти до складу такого товариства.

Водночас проект передбачає можливість легалізувати садові «хатинки» як житлові будинки, якщо вони відповідають вимогам. Тобто можна буде зареєструватися за адресою ділянки для городу чи саду, а згодом обрати також свій орган місцевого самоврядування. 

Території (ділянки) компактного розташування землекористування садівницьких товариств реєструються місцевою владою як території тимчасового проживання громадян у складі сільського поселення, на території ради якої вони розташовані.

Садові будинки громадян цих товариств, щодо яких прийняті рішення про право власності на нерухоме майно, власникам яких видано відповідне свідоцтво на його державну реєстрацію, а також реєстрацію їх мешканців для постійного проживання у сільському населеному пункті, реєструються відповідною радою як постійні помешкання відповідних сіл чи селищ.

Садовий будинок може бути переведений у житловий будинок, житловий будинок у садовий без зміни цільового призначення, що передбачено законодавством України.

Проект передбачає обов’язок держави сприяти таким товариствам, зокрема, покривати половину їх витрат на інфраструктуру дачного поселення. При цьому вся інженерно-технічна інфраструктура (дороги, захисні смуги, господарчі двори, будівлі, водогони тощо) залишатимуться у колективній власності.

У Львові з 5-ти міст - найнижче завантаження готелів, але найбільший виторг за номер в день

Повнолітніх дітей зобов'яжуть забезпечувати немічних батьків

Кому локдаун зарахують до трудового стажу

Де в Україні на висоті 400 м і більше над рівнем моря додають четвертину до зарплати (список 714)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів