Розрахунок Львова на IT і туризм був хибним: названо втрати від закриття кордонів

19:42 5 вересня 2020 р.

Фото до новини

Вектор, який обрала міська влада багато років тому, виявився хибним. Задекларувавши секторальну економік і визначивши пріоритетними галузями IT і туризм, Львів опинився у борговій прірві.


Відео: Львівський пресклуб

Так вважає Андріана Шехлович  економістка, очільниця економічної експертної групи Української Галицької партії, пише DailyLviv

- Коронавірусна криза завдала неабияких наслідків для функціонування української економіки,– сказала вона під час експертної дискусії «Жити VS Виживати?» у Львівському пресклубі. –  Вже другий квартал 2020 року показав, що український ВВП може впасти на 11%. Це критично впливає на розвиток нашої держави. Тисячі підприємців Львова та України в надзвичайно складному стані. Багато хто зазнав збитків, хтось припинив свою діяльність або ж не має з чого виплачувати заробітну плату працівникам. І ця ситуація дуже критична для Львова, оскільки основною сферою підприємницької діяльністї тут є сфера послуг, а якраз вона найбільше постраждала від кризи.

Андріана Шехлович нагадала, що у Львові під час карантину підприємцям надавали певні пільги. Зокрема на сплату місцевих податків та зборів, наприклад туристичного збору. За ініціативи експертної групи Української Галицької партії та фракції УГП у міській раді було зменшено єдиний податок для 1 та 2 групи ФОПів. Багато підприємців були змушені пригальмували свою діяльність, а зараз вони перебувають у стагнації, або навпаки - переорієнтовуються на інші види діяльності.

- Міський бюджет недотримує значних надходжень, –  констатувала Андріана Шехлович. –  Станом на серпень 2020 року маємо «у мінусі» 1,1 млрд грн ненадходження до міського бюджету. Це 11% загального бюджету Львова. Нас очікує дуже складна осінь в економічному питанні, оскільки цей дефіцит буде лише збільшуватись.

Вона пояснила, що  потрібно розрізняти загальний бюджет міста і бюджет розвитку. І без оптимізації останнього місто ще більше погрузне у кредитах. Але виглядає так, що влада вперто не хоче цього розуміти:  

- Загальний бюджет – це соціальні захищені видатки, заробітні плати освітян, медиків, які перекриватись субвенціями та з надходження ПДФО. Бюджет розвитку – це здебільшого капітальні видатки, будівництво транспортної та соціальної інфраструктури. В таких умовах мала би відбуватись оптимізація тих видатків. Але якщо вийти на вулиці міста, то ми бачимо, що йде активно будівництво, певно ,для місцевих виборів. І ми з цього розуміємо, що ніякої оптимізації місцева влада не планує. Через це дефіцит і надалі зростатиме.

За таких умов єдиним інструментом, який тимчасово врятує ситуацію, є черговий кредит, прогнозує експертка.

- Пригадуєте, була спроба наприкінці червня взяти 150 млн грн кредиту ЄБРР на те, щоб проплатити зарплату комунальних підприємств, –  нагадала вона. –  Депутати це рішення не підтримали, оскільки боргова яма міста тільки збільшиться. Сума всіх кредитів Львова –  це близько 7 млрд грн. Це майже річний бюджет міста!  Цього року треба віддати 700 млн, наступного 1,2 млрд –  що майже вдвічі більше. За таких умов ми перебуваємо фактично в стані економічного колапсу. Коштом чого будуть відбуватись виплати 2021 року –  незрозуміло. Коштом чого має наповнюватися бюджет –  також незрозуміло.

Андріана Шехлович пояснила, що Львів стало мав великі надходження від туризму. Але зараз ця галузь є збитковою. Відтак вектор, який обрала міська влада, задекларувавши, що пріоритетом розвитку є секторальна економіка, зокрема IT і туризм, виявилась хибним. Обставини - несприятливі.

- Міська економіка тимчасово зупинилась в цій діяльності. А останнє рішення Уряду щодо закриття кордонів може коштувати Львову 1,6 млрд грн та 5 тис робочих місць туризму.  IT так само відтерміновує свої проєкти, хоча ця галузь постраждала менше, –  сказала експертка.  

За її словами, наш міський бюджет зазнає набагато більше втрат, ніж у тих містах, де розвивається промисловість і де зробили ставку не на секторальну, а на диференційовану економіку.

- Єдина галузь у Львові, яка є активною і не дуже втратила, – будівельна Але наслідок цього розвитку вже перейшов за червону лінію. Він абсолютно не корелює із загальним розвитком міста. Будівельники вже три роки - як випереджають графіки введення в експлуатацію будівель, але за ними не встигає розвиватися інфраструктура. І колапс є, на жаль, неминучим. Він демонструє, що стратегія міської влади в галузі економіки виявилась провальною, – підсумувала Андріана Шехлович.

Львів врятує економічна модель, яка діяла у повоєнній Німеччині – експерт.

Борговий колапс у Львові: місто потребує ще 1 мільярд на будівництво доріг – депутатка ЛМР.

Кому потрібні у львівській мерії 1800 працівників, які з'їдають пів мільярда грн? – докторка економічних наук.

Яка довіра, такі й відсотки: економіст пояснив, чому Львів сплачує захмарні суми за кредитними ставками.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів