Львів врятує економічна модель, яка діяла у повоєнній Німеччині – експерт

18:00 5 вересня 2020 р.

Фото до новини

У Львові запропонували застосувати теорію «батька» соціального ринкового господарства Людвіга Ерхарда - державного міністра економіки Баварії у 1945 році і містра економіки ФРН. За кілька десятиліть цей діяч зміг не лише відновити зруйновану економіку Німеччини, а й перtтворити її на одну із найсильніших держав.


Відео: Львівський пресклуб

- Я думаю, що Львову і Галичині співзвучні ідеї християнського демократа Людвіга Ерхарда, вони бігаються з нашими цінностями і економічними традиціями, - вважає Віктор Борщевський, доктор економічних наук, експерт економічної групи Української Галицької партії. – Нині, коли економіка міста зайшла у глухий кут через невдале господарювання і наслідки пандемії, було би варто скористатися німецьким досвідом, пише DailyLviv.

За словами Віктора Борщевського, орієнтація на малий і середній бізнес, економічна свобода підприємницької діяльності і особиста відповідальність підприємців – це ті ключові принципи, які можуть дати новий подих економіці Львова і врятувати її.

- Крім того, міська влада мусить створити рівні умови для вільної конкуренції у кожній галузі, не визначаючи, що котрась є пріоритетною, а інша – менш важливою. Я підозрюю, що ІТ-галузь у Львові вийшла на високий рівень і стала пріоритетною власне тому, що ніхто у місцевій владі на початку не звертав на неї уваги і не заважав працювати. Крім того, мають бути рівні умови для ведення бізнесу як для приватних, так і комунальних підприємств – ніхто не може мати більш вигідні умови, якщо ми хочемо, щоб вони чесно конкурували і розвивались.

Віктор Борщевський також наголосив на необхідності дати економічну свободу і належну субсидіальність малим громадам:  

- Нині місто Львів ставиться до них або як до бідніших сусідів, або як до кріпаків. А потрібно рахуватися з інтересами найменшої громади.

Найголовнішою помилкою нинішньої влади Віктор Борщевський вважає той факт, що в місті порушують фінансову збалансованість, що неминуче призводить економічної нестабільності.

- Місто живе в борг. Від цього треба відмовитись і жити на те, що заробляємо. Я розумію, що влада повинна рахуватись із реаліями і новими викликами життя. Потрібно домагатися на законодавчому рівні, щоб самодостатні міста – а Львів таким є – залишали у своєму бюджеті більше коштів і розпоряджались ними. При чесній конкуренції і більшій свободі малого і середнього бізнесу ми зможемо подолати економічні проблеми і не робити боргів, - наголосив Віктор Борщевський.

Цю думку економічний експерт висловив у Львівському пресклубі під час експертної дискусії «Жити VS Виживати?», де обговорювали шляхи економічного розвитку Львова в умовах пандемії.

Борговий колапс у Львові: місто потребує ще 1 мільярд на будівництво доріг – депутатка ЛМР.

Кому потрібні у львівській мерії 1800 працівників, які з'їдають пів мільярда грн? – докторка економічних наук.

Яка довіра, такі й відсотки: економіст пояснив, чому Львів сплачує захмарні суми за кредитними ставками.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів