Борговий колапс у Львові: місто потребує ще 1 мільярд на будівництво доріг – депутатка ЛМР

17:11 5 вересня 2020 р.

Фото до новини

Місто фактично поринуло у боргову прірву. Вже з наступного року нам доведеться щорічно віддавати по 1 млрд грн різним міжнародним фінансовим установам за борговими зобов’язаннями.


Відео: Львівський пресклуб

При цьому Львів мусить знайти ще 1 млрд грн до кінця року на завершення будівництво доріг, розпочате у 2020-му. І це знову буде черговий кредит – причому під великі відсотки.

Про це розповіла претендентка на голову громади Львова від Української Галицької партії Юлія Гвоздович, яка провела експертну дискусію у Львівському пресклубі з обговорення шляхів економічного розвитку Львова в умовах пандемії, пише DailyLviv.

- Заплановані доходи Львова на кінець 2020 року становлять 7,3 млрд грн, а вже на початку року ми мали 7, 112 млрд грн боргу, - назвала загрозливі числа Юлія Гвоздович. – Зважте, що у зв’язку з карантином не працювала Укрзалізниця і навчальні заклади, з яких зазвичай іде велика частина коштів до бюджету. Ще одна проблема – політика розвитку міста акцентована на туризм, а ця галузь нині переживає болючі часи. Іноземних туристів немає, свої становлять лише 15% від тієї кількості, до якої ми звикли.

Крім того, зазначила Юлія Гвоздович, за даними Львівського обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних у травні в регіоні зросла у 2,5 рази. Перед початком карантину на обліку було 8,5 тисяч безробітних, нині – майже 22 тисячі. А ще зменшилась у чотири рази і кількість вакансій на роботу. І треба розуміти, що це лише офіційні числа, а реальний рівень безробіття є набагато вищим, ніж говорить статистика.

- Карантин змусив нас пристосовуватись до нових життєвих обставин: безробіття, низький рівень зарплат, обмеження на в'їзди та виїзди в інші країни та ще багато болючих точок, - зауважила Юлія Гвоздович. – На сьогодні важливо зрозуміти, як місто має функціонувати поряд із постійною загрозою ще одного локдауну. На мою думку, ми маємо продумати, як наповнювати бюджет без обтяжливих кредитів. І працювати над цим має команда найліпших економічних експертів

Вона наголосила, що місто опинилось перед серйозною загрозою втрати конкурентноспроможності.

- Потрібно шукати кардинально нові шляхи вирішення проблем, думати про нові підходи і шукати інші методи господарювання. Якщо цього не зробити вже зараз, це буде мати дуже сумні наслідки для економіки міста, а відтак – для кожного з нас.  Ось чому ми розпочинаємо серію експертних дискусій з найліпшими фахівцями, яка триватиме упродовж вересня і зачепить усі сфери життя Львова. Мусимо спільно знайти вихід із кризи, – наголосила Юлія Гвоздович.  

Львів врятує економічна модель, яка діяла у повоєнній Німеччині – експерт.

Кому потрібні у львівській мерії 1800 працівників, які з'їдають пів мільярда грн? – докторка економічних наук.

Розрахунок Львова на IT і туризм був хибним: названо втрати від закриття кордонів.

Яка довіра, такі й відсотки: економіст пояснив, чому Львів сплачує захмарні суми за кредитними ставками.


 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів