РІЕЛ будував у Львові Америку і ось що вийшло

15:25 5 серпня 2020 р.

Фото до новини

Мешканці житлового комплексу не одержали обіцяного краєвиду.

Після кількох публікацій DailyLviv про хаотичну забодову у місті Львові Щоденний Львів одержав листа зі скриньки america.investors2020@gmail.com . Оскільки у цьому листі, крім текстової розповіді, подані також документальні матеріали-підтвердження, публікуємо його - без редагування. І пропонуємо корпорації РІЕЛ зі свого боку прокоментувати цю конфліктну ситуацію.  У такий спосіб і буде з'ясовано, хто діє згідно із чинним законодаством: забудовник чи його клієнти-інвестори. Нижче - текст листа, без коментарів.

"Наприкінці червня 2020 р. корпорація РІЕЛ за адресою вул. В. Великого 10 (навпроти будинків Янева 21, 23, 25) розпочала спорудження 7 черги (будинки К4 та К5) ЖК Америка. Виритий на даний момент котлован та залитий фундамент явно не відповідають розміщеному на офіційному сайті компанії генеральному плану. На місці двох окремих будинків – один суцільний. Паспорт фасаду та будь-яка інформація біля будівництва відсутня. При зверненні на гарячу лінію міста щодо цього порушення відповідальні за перевірку не були знайдені і звернення було закрито без виконання жодних дій з вирішення питання.

Залитий фундамент для будинків К4 та К5.

Мешканцями будинків вул. Янева 23(С3) та Янева 25(С2) 10.07.2020 був надісланий колективний запит на надання публічної інформації з проханням пояснити розбіжності в поточному стані будівництва та генплані та надати відповідну документацію та дозволи на це будівництво, адресований президенту Корпорації нерухомості РІЕЛ Мельнику Р.Л. , проте станом на 03.08.2020 відповідь так і не була отримана.

Генплан будівництва з сайту https://www.america.lviv.ua/

Спроби спілкування із відділом продажу та сервісним відділом компанії РІЕЛ завершились невдало – хамством зі сторони останніх, відповіддю “що то не ваше діло”, подальшим ігноруванням телефонних дзвінків від колишніх інвесторів.

Представник компанії Олександра Кулій, яка, веде спілкування з інвесторами в соціальній мережі Facebook (і, власне, до якої послали за відповіддю на ці питання у сервісному відділі), на початку вищезазначеного будівництва запевняла інвесторів, що змін у генплані немає і причин для хвилювання через невідповідність котловану не бачить, проте пізніше змінила свою думку, але надавати інформацію про будівництво відмовляється.

Враховуючи таку ситуацію, мешканці будинків Янева 23 (С2) та Янева 25(С3) мають підстави вважати, що щодо них компанією РІЕЛ було здійснено порушення закону, а саме обман покупців, оскільки інформація, надана при підписанні попереднього договору, зокрема інформація щодо генплану та візуалізацій житлового комплексу у рекламних буклетах та на сайті компанії, була неправдивою та розміщеною там лише з метою набуття переваги серед пропозицій інших забудовників. Для частини мешканців будинку Янева 25 на момент підписання попереднього договору відділом продажів та офіційним сайтом демонструвалася інформація, згідно з якою вікна квартир виходили на стадіон та котеджі, що і стало ключовим у виборі квартири, а після завершення будівництва 7 черги замість вигляду мешканці отримають суцільний будинок-стіну на відстані орієнтовно 20 метрів. 

Візуалізація ЖК Америка, яка надавалась інвесторам під час продажу

Позиція представника компанії РІЕЛ щодо цього питання Олександри Кулій – інвестори, яких не влаштовують зміни в конфігурації, повинні були розірвати попередній договір – проте на момент підписання основного договору про такі зміни ще не було відомо.

Така ситуація є не першою за час будування цього ЖК. Зокрема, у березні 2019 - на місці спортивних майданчиків та частини території дитячого садочку - РІЕЛ вирішив побудувати будинок поверховістю 6-16-6-16 (будинки К1, К2, К3), не зважаючи на обіцяну спільну відпочинкову територію та вигляд на парк інвесторам будинку Д1. Та й у загальному генплан компанія змінює досить суттєво та регулярно.

Також занепокоєння мешканців викликає поверховість будинків 7 черги, оскільки компанія РІЕЛ неодноразово в процесі будівництва збільшує кількість поверхів, що викликає певні проблеми в інвесторів. Зокрема, в будинку С4 спочатку були продані квартири на останньому поверсі, а через деякий час той поверх виявився не останнім. Частина інвесторів будинку С2, які придбали квартири на таких добудованих поверхах, досі не підписали основний договір, а зі сторони РІЕЛ до них надходила пропозиція або розірвати попередній договір, або оформити основний договір на апартаменти (попередній договір був - на квартиру). Враховуючи, що ринкова ціна нерухомості зі статусом апартаменти є суттєво нижчою, а нерухомість купувалася з метою постійного, а не тимчасового проживання, ця пропозиція РІЕЛу є недопустимою.

Часта зміна генплану та невідповідність будівництва наданим візуалізаціям є не єдиною стороною недобросовісного ставлення корпорації РІЕЛ до своїх інвесторів. Усі будинки здаються з порушенням терміну здачі на 2 і більше років, якість будівництва часто бажає кращого, облаштування території не відповідає обіцяному або й зовсім відсутнє, комунікація з інвесторами після підписання попереднього договору відсутня або зводиться до “щось не подобається – розривайте договір”, про що свідчать численні скарги інвесторів на сторінці комплексу ЖК Америка у google та facebook.

Протягом останнього місяця мешканці ЖК Америка намагалися налагодити комунікацію з компанією РІЕЛ усіма доступними методами – офіційним зверненням, спілкуванням з відділом продажів та сервісним відділом, у соцмережах, навіть розміщуючи банери на балконах власних квартир – проте жодної інформації так і не вдалося отримати. Враховуючи це, мешканці занепокоєні, що це будівництво є незаконним, їх права будуть порушені, а новозбудований будинок РІЕЛ планує узаконити уже “постфактум”.

Відповідь на звернення на Гарячу лінію міста

Запит на надання публічної інформації

Ця ситуація є подібною із нещодавньою скандальною забудовою на Тернопільській 21 (http://lviv.nashigroshi.org/2020/06/25/antymonopolnyj-komitet-oshtrafuvav-lvivskogo-zabudovnyka-yakyj-obmanuv- svoyih-investoriv/).

У додатках - фото будівництва, скріншоти інформації від забудовника про ЖК та звернення мешканців".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів